Artnit

Subota, 03 Novembar 2012 00:00

Hrčak - živahan kućni ljubimac Istaknut

Postojbina hrčka je polupustinja i suva stepa u Siriji. Tu on živi u podzemnim tunelima koje sam izgradi. Hrčak je kasno otkriven jer retko izlazi preko dana na površinu i ima zlatnožutu boju krzna, pa je u svojoj prirodnoj okolini teško uočljiv. 1930. godine u blizini grada Aleppo u Siriji, prof. Israel Aharoni je našao ženku sa dvanaestoro mladih. Preživelo je troje mladunaca koji su zatim razmnožavani na Univerzitetu u Jerusalimu. Vrlo je verovatno da su to glavni preci svih današnjih uzgoja.

Zlatni hrčak, uvezen iz Sirije uglavnom se koristio u laboratorijske svrhe. On je u nekom smislu zadužio čovečanstvo, jer je poslužio, mimo svoje volje, u istraživanjima teških bolesti, od kojih su mnoge savladane, ili čak potpuno iskorenjene.

Pedesetih godina prošlog veka hrčak je postao popularan kao kućni ljubimac. Tome su pogodovale činjenice da je to neobično plodna i čista životinja, da nema neugodan miris, da je jeftina i da se lako gaji.

hrcak1

Poreklo hrčka zavisi od vrste. Osnovne vrste su: sirijski ili zlatni hrčak (Sirija), ruski (Centralna Azija, Severna Rusija, Mongolija), kineski (Mongolija i Severna Kina), sibirski (Istočni Kazahstan, Severozapadna Rusija). Razlikuju se po boji i dužini krzna, veličini, a nešto manje po karakteru, ali u načelu su isti. Boje mogu biti bela, smeđa, siva, krem, oker, a krzno kratko ili dugo.

Hrčak je veoma živahan, nestašan i pokretljiv. Voli da se puno kreće i igra, da otkriva nova mesta, njuška i istražuje, da se penje i zavlači u najskrovitija mesta. Zato u njegov kavez treba da se stavi oprema koja će mu omogućiti da se igra i da bude stalno u pokretu. Hrčak posebno voli točak koji se vrti i uporno trči na njemu, svakodnevno prelazeći stotine metara. Lavirint, merdevinice i obična kartonska ili plastična cev su takođe veoma zanimljive igračke za njega.

Iako hrčak voli da se igra, imajte u vidu da je za njega najbolje vreme za igru kada je budan. Ako spava nemojte ga buditi zato što će biti uplašen i neraspoložen za igru, a može i da ugrize.

Hrčci nisu društvene životinje i zato možete da nabavite samo jednog hrčka. Ukoliko želite više hrčaka, budite oprezni ako ih stavljate u jedan kavez. Neke vrste, kao ruski hrčak, mogu živeti zajedno i u paru, ali se ne preporučuje držanje više mužjaka u jednom kavezu zbog izražene agresije i borbe medju njima.

Hrčak se više ne može smatrati neobičnim kućnim ljubimcem. On se gaji skoro u istom broju kao i psi i mačke. Danas je sve traženiji u prodavnicama sa kućnim ljubimcima, upravo zbog svoje ljupkosti, živahnosti i ljubavi koju pruža. Hrčak je idealan kućni ljubimac za celu porodicu, jer se vrlo lako pripitomljava, umiljat je i privržen, a nije mu potrebno puno prostora i jednostavan je za održavanje.

Pročitano 5545 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Januar 2020 11:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Hrčak - živahan kućni ljubimac