Artnit

Petak, 02 Novembar 2012 00:00

Papagaj - brbljivi kućni ljubimac Istaknut

Papagaji su lepe, inteligentne ptice koje se gaje kao kućni ljubimci već vekovima. Egipćani su verovatno prvi gajili afričke sive papagaje kao kućne ljubimce. Na to ukazuju egipatski hijeroglifi koji sadrže slike pet ptica, uključujući i papagaje. Papagaje su obožavali i stari Grci i Rimljani. Bogate porodice su ih držale u kavezima pravljenim od dragocenih metala, a njihove sluge su se starale o njima i učile ih da govore. Aleksandar Veliki je među prvima, oko 397. godine pre nove ere. doneo papagaje iz Azije u Evropu.

Kada je otkrivena Amerika osvajači su zapazili da su Indijanci gajili papagaje kao domaće životinje. Odatle su papagaji donošeni na evropske dvorove, a 1493. godine Kristofer Kolumbo je doneo iz Južne Amerike par amazonskih papagaja na poklon španskoj kraljici Izabeli. U XVI veku i engleski kralj Henri VIII držao je afričkog sivog papagaja u Hampton sudu. U to vreme papagaji su bili društvo i portugalskim mornarima na njihovim dugim prekomorskim putovanjima. Mnogo kasnije papagaji su u većem broju prenošeni u Evropu gde su vremenom osvajali sve veći broj domova i postajali popularni kućni ljubimci.

Pošto su papagaji postali veoma dragi kućni ljubimci u domovima, našli su svoje mesto i kao interesantan motiv u delima poznatih umetnika.

Papagaji su najveća porodica ptica, najrazličitijih oblika, veličina, boja i nijansi. Takođe, razlikuju se i po glasu, načinu ishrane, inteligenciji. Poznato je oko 600 vrsta papagaja. Podeljeni su u tri porodice: Psittacidae (pravi papagaji), Cacatuidae ( kakadui) i Strigopidae (novozelandski papagaji). Papagaji žive u Australiji, Aziji, Africi i Americi, uglavnom u šumama toplijih krajeva. Najveći broj vrsti papagaja nastanjuje danas Južnu Ameriku i Australiju.

Papagaji su ptice pevačice. Najlakše ih je razlikovati od drugih ptica po kljunu. Debeo kukast, povijen kljun im je čvrst i jak i služi za uzimanje hrane.

Papagaji mogu biti jednobojni, ali i raznih boja. Sve vrste papagaja imaju sjajno perje raznovrsnih živih, jarkih boja neobično upadljivih i skladno složenih tonova. Manje žive boje su retke.

Većina papagaja može da masterizuje zvuke, a veoma brzo nauče da oponašaju zvuke kao što su otvaranje čepa sa flaše, sirena automobila, alarmi ili lajanje i mjaukanje. U dužem radu sa njima, veoma uspešno mogu da nauče da imitiraju nekog od ukućana (najčešće onog ko je sa njim najviše u kontaktu).

Pojedine vrste, naročito krupni papagaji, mogu da nauče da oponašaju i po nekoliko stotina reči. Dve-tri vrste papagaja su odlični imitatori i oponašaju ljudske i druge glasove. Afrički sivi papagaj najbolje oponaša glas čoveka. Kaluđerica takođe, može da nauči da oponaša priličan broj reči i zvukova.

Papagaji su sigurno jedna od najinteligentnijih vrsta ptica. Oni imaju veliku moć rasuđivanja i sposobnost snalažljivosti i inovacija. Najsposobniji od svih papagaja je modra ara, duga jedan metar, čija je postojbina Južna Amerika. Svojom inteligencijom ističu se i afrički sivi papagaji i kakadui.

Papagaji se lako pripitomljavaju, privikavaju na kavez i na ljude. Druželjubivi su, vezuju se za čoveka kao za prijatelja, a često postaju privrženi i nekom od već postojećih, kućnih ljubimaca.

Papagaji su veoma popularni pernati kućni ljubimci kod nas. Od malih papagaja najpopularnije su tigrice, rozekolis, fišer. Od srednjih kod nas su najčešće zastupljene nimfe, personate, pevajući, burkovi, senovi, rozele, aleksandri. Od velikih to su kakadui, žakoi, elektusi, amazonci.

Kada se odlučujemo za pernatog kućnog ljubimca uglavnom to bude papagaj. Papagaji su odlični zabavljači, jer izvode razne trikove, zvižde, imitiraju zvukove melodija i ljudskog govora. Sposobnost pojednih papagaja da imitiraju ljudski govor je povećala njihovu popularnost kao kućnih ljubimaca. Posebno je veliko zadovoljstvo biti u njihovoj blizini dok uče da "govore". Sa relativno visokim stepenom inteligencije, papagaji zaista predstavljaju idealnog kućnog ljubimca. Životni vek papagaja iznosi do 80 pa i više godina, a to znači, da ako uzmemo papagaja kao kućnog ljubimca, možemo imati prijatelja za ceo život.

Papagaji mogu biti divni kućni ljubimci i sa njima možete provesti mnogo lepih godina. Zato pre kupovine papagaja proučite vrstu papagaja koju želite da nabavite i uslove za njegovo gajenje. Imajte uvek u vidu da papagaj zahteva mnogo više brige, pažnje i nege od psa ili mačke. Njemu je potrebna složenija ishrana, mnogo više sveže hrane, ali i mnogo više kontrole ishrane. Obaveza koju ćete imati, nije samo prosta fizička briga, već je to pre svega jaka emocionalna posvećenost. Ukoliko mu pružite sve što mu je potrebno, postaćete njegov najbolji prijatelj.

Pročitano 14769 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 19 Avgust 2013 16:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Papagaj - brbljivi kućni ljubimac