Artnit

Subota, 27 Juli 2013 19:51

Simbolika kosa Istaknut

Tomas Bevik - Gravira kosa Tomas Bevik - Gravira kosa

Ptica kos je svojim izgledom i lepom pesmom oduvek plenila pažnju čoveka. Od davnina se uz ovu pticu u mnogim kulturama vezuje raznovrsna simbolika. Kos je prisutan u mitologiji, pesmama, pričama, legendama mnogih naroda. Njegov izgled i ponašanje se povezuju sa mnogim verovanjima, i smatra se i lošim, ali i dobrim znakom. Smatra se i da reč Kosovo potiče od slovenske reči kos, što je ime za ovu vrstu crne ptice.

Postoje mnoge legende o poreklu kosa. Jedna od njih kaže da je kos nekada bio kćerka sveštenika. Ona je otišla na reku da pere crnu vunu. Tamo ju je videla vila koja je bila ljubomorna na njenu veliku lepotu i ukrala joj odeću. Jadna devojka više nije mogla da se pojavi pred ocem, i zbog toga se pokrila crnom vunom i molila Boga da je pretvori u pticu. Kada ju je Bog pretvorio u kosa, drozd je želeo da je oženi. Ali kos se prevorio u trsku, zatim u cvet, krst, u lozu, u fontanu da bi izbegao predlog drozda.

Stari Grci su smatrali kosa svetom pticom zbog njenog lepog pevanja. Verovali su da je kos bio bog sunca Apolon koji se pretvorio u ovu crnu pticu. U keltskoj mitologiji je smatran za jednu od tri najstarije životinje, zajedno sa pastrmkom i jelenom, i oni su predstavljali vazduh, vodu i zemlju. Legende druida, svešteničke klase Kelta kažu da tri kosa pevaju na svetskom drvetu. Njihovo pevanje uspavljuje slušaoca ili ga dovodi u stanje transa, tako da oni mogu da putuju do drugog sveta. U nordijskoj mitologiji kos je smatran pticom tužibabom. Aboriđini veruju da ove ptice prenose priče.

Mnoge religije su verovale da je kos simbol prokletstva, a u mnogim slučajevima su povezivani sa grešnicima, čak i sa samim đavolom. Verovalo se da je kos bio posledica izlivanja čini veštice. Neka plemena Indijanaca posmatraju kosa u pozitivnom svetlu, kao vodiče koji pomažu čovečanstvu na njihovom putu kako u životu tako i u smrti. Smatraju da su dovoljno srećni zato što imaju moć da vide dušu dok napušta ljudsko telo na svom putu ka njenom konačnom prebivalištu.

U ranohrišćanskom spisu kos je smatran za simbol zla. Prema jednoj priči Đavo se javio svetom Benediktu i da bi ga iskušao uzeo je oblik kosa. Preleteo je preko lica Svetog Benedikta koji je živeo isposnički u pustinji. Nakon toga Sveti Benedikt je snažno poželeo devojku koju je nekada davno video, i čak hteo da napusti isposništvo da bi je pronašao. Da bi odoleo iskušenju Sveti Benedikt je svukao odeću i nag skočio u bodljikavo grmlje. Od tada ptica kos simbolizuje iskušenje tela i smatra se simbolom seksualne žudnje. Veruje se da svojom pesmom zavodi izgubljene duše.

Postoji verovanje da kos simbolizuje kapiju, prolaz između svetova, sveti prostor u kojem ne može da se stoji neodlučno, koji ne dopušta preterano oklevanje i traži da se što brže krene ka nepoznatom. Kos opominje da je svako zastajkivanje greh, nedostojno odricanje od odgovornosti.

Kos je takođe simbol viših ideala, a veruje se da nosi tajne koje ne odaje lako. Simbolizuje i misticizam života, primarnu vitalnost i potrebu za obnovom.

Mnogo toga što je povezano sa kosom u nekim kulturama se smatra za loš znak, i veruje se da najavljuje promene i predskazuje smrt. Međutim, ako se gnezde u blizini kuće veruje se da je to znak sreće tokom cele godine. I ako se vide dva mužjaka koja sede zajedno na grani, smatra se veoma dobrim znakom.

Reč Kosovo potiče od slovenske reči kos, što je ime za vrstu crne ptice na srpskom jeziku, ali i u nekim drugim slovenskim jezicima. Uz godine Kosovskog boja u latinskim dokumentima se pominje šuma kosova, naziv koji će kasniji usvojiti putopisci koji su prolazili tim krajevima.

Pročitano 22430 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 27 Decembar 2018 12:14

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika kosa