Artnit

Utorak, 09 Juli 2013 20:00

Carić - ptica carskog imena Istaknut

Carić je jedna od najrasprostranjenijih i najprilagodljivijih vrsta na Zemlji. Živi u vrtovima, baštama, parkovima, na seoskim imanjima, poljanama i u šumama. Često se viđa zimi, jer u potrazi za hranom postaje manje oprezan. Ova mala ptica pevačica se izdvaja svojom lepom pesmom.

Carić je zdepasta ptica. Dugačak je desetak santimetara, sa rasponom krila od petnaestak santimetara, a težak desetak grama. Ima bogato, braon perje koje je na stomaku svetlije. Rep je kratak i izdignut. Pored očiju ima svetlosive pruge. Oštar dug kljun je tamnobraon. Ptići izgledaju slično odraslim carićima, ali pruge iznad očiju im nisu toliko uočljive dok ne dobiju perje.

Let carića je brz, osim tokom temeljnog kruženja pre sletanja kada širi krila-rep koji mu predstavlja "padobran". Obično leti kratke udaljenosti u pravoj liniji. Kada se izloži opasnosti na otvorenom juriša sa jednog mesta na drugo.

Mužjak pravi nekoliko gnezda loptastog oblika od lišća, trave i mahovine u zidovima, drveću, ili koristi stara gnezda. Gnezda se koriste za spavanje, izvođenje ptića ili boravak tokom zimskih meseci. Kada ženka izabere gnezdo u kojem će da snese jaja, oblaže ga perjem. Ženka snese pet do šest glatkih, sjajnih belih jaja sa crvenim tačkicama na kojima leži oko dve nedelje. Ptiće hrane oba roditelja. Oni dobijaju perje nakon dve nedelje i napuštaju gnezdo, ali roditelji ih i dalje hrane još oko dve nedelje.

Carići svake godine izvedu dve, a ponekad i tri generacije ptića. U krajevima gde nema dovoljno hrane, mužjak i ženka žive u monogamnim parovima, dok se tamo gde je ima u izobilju mužjak pari sa nekoliko ženki. Mužjak može da ima više od jedne ženke sa aktivnim gnezdom na svojoj teritoriji.

Da bi se zagrejali carići se okupljaju u veće grupe i zbijaju se u starim gnezdima, pukotinama u kori drveća, šupljinama u stenama, a ponekad se kriju i u pećinama. Gnezda koriste kao skloništa od snega i smrzavanja, a tokom hladne zime u jednom gnezdu može da se nađe i do 60 carića. Potrebno im je do pola sata da uđu noću i dvadeset minuta da ujutro izađu.

Pesma carića je veoma jaka i glasna za tako malu pticu. Njegova pesma zbog trilera podseća na pesmu slavuja. Njegov poziv je oštar nizak - churr, i glasno - tek tek tek koji se više puta ponavlja.

Evropski carići su i selice i stanarice. Neki mogu da se odsele i na udaljenost do 250 km u više zaštićena staništa, naročito zimi.

Carići jedu paukove i insekte koje nalaze dok skakuću i naleću na zemlju, temeljno istražujući pukotine svojim dugim, tankim kljunom. Zbog takvog ponašanja su dobili i svoje latinsko ime, Troglodytes troglodytes ili, u prevodu ptice koje puze u pećinama. Zimi se hrane učaurenim lutkama insekata koje pronalaze ispod kore drveća i oborenih stabala, i semenkama koje traže u šumama ili hranilicama, gde ih ostavljaju ljubitelji ptica.

Pročitano 29148 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 09 Maj 2019 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Carić - ptica carskog imena