Artnit

Subota, 29 Juni 2013 19:19

Golub dupljaš - golub sa drveta Istaknut

Golub dupljaš je evropska vrsta goluba. Rasprostranjen je u Evropi, severozapadnoj Africi i zapadnoj Aziji. Živi u šumama sa mnogo proplanaka, rubovima šuma uz poljoprivredne površine i starim velikim parkovima sa listopadnim drvećem bogatim dupljama. Gnezdi se najčešće u dupljama drveća, po čemu je i dobio ime. Poslednjih godina se može videti i u većim urbanim sredinama.

Golub dupljaš je po izgledu sličan golubu grivnašu, samo što je nešto manji i nema beli ukras na vratu i krilima. Uglavnom je plavo-sive boje sa jednom atraktivnom zelenom šarom na vratu, koju nemaju mladi golubovi. Kada leti na njegovim krilima se vide crne pruge i dve crne pruge blizu leđa. Dug je do 32 santimetara, a raspon krila mu je oko 70 santimetara. Težak je do 350 grama. Mužjaci i ženke se ne razlikuju po izgledu.

Gukanje goluba dupljaša je drugačije, nego kod drugih vrsta golubova. Zvuk je jednostavan, kao ooo-uu-ooh.

Po povratku sa juga, početkom aprila, golub dupljaš se gnezdi u duplji starog drveta. Ženka snese dva bela, ovalna jaja, i oba roditelja naizmenično leže na njima. Mužjak je veoma privržen ženki. On je obično u njenoj blizini dok ona leži na jajima i prati da ne naiđe neki uljez. Ptići se izležu posle 16 do 18 dana. Hrane ih i brinu o njima oba roditelja oko mesec dana.

Jedan par goluba dupljaša obično odgaji tri legla godišnje, ali uvek u novoj duplji. Par je monogaman.

Golub dupljaš se hrani uglavnom raznim semenjem, lišćem, bobičastim voćem i plodovima.

U nekim delovima Evrope i Azije golubovi dupljaši su ptice selice. Rano u jesen se sele na jug, a vraćaju se u proleće. Za selidbe se obrazuju mala jata.

Golub dupljaš je ugrožen prvenstveno zbog seče starog drveća, jer je za njega karakteristično da se gnezdi u dupljama starog drveća. Pošto je sve manje šupljeg drveća, sve je manje i goluba dupljaša. Primećeno je i da se više gnezde u ruševinama, pukotinama stena i liticama.

Pročitano 4679 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 10 Maj 2019 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Golub dupljaš - golub sa drveta