Artnit

Četvrtak, 13 Juni 2013 20:42

Gavran - crni logičar Istaknut

Gavran je vrsta ptice stanarice iz porodice vrana i najveća ptica pevačica. To je jedna od najinteligentnijih vrsta ptica na svetu, a njegov mozak spada među najveće kod ptica. Živi u šumama, po obroncima brda i planina, ali i na otvorenim prostorima, a ponekad se može videti i u gradu.

Dužina tela gavrana je do 64 cm, a sa rasponom krila i do 1,20 cm, a teži zmeđu 1 i 1,5 kg. Gavran je jednobojno crn, a pokrovna pera, naročito na krilima, imaju metalni sjaj. Noge su crne, sa velikim prstima i kandžama. Upadljiv klinasti oblik repa je romboidan u letu, a perje na grlu je nakostrešeno. Oči su smeđe. Crni kljun je veoma snažan, i lagano zakrivljen prema dole. Mužjak i ženka imaju isti izgled, a mladi su crnkasto-smeđi bez sjaja na perju, sa svetlijim očima.

Gavrani žive u trajnim parovima. U vreme "udvaranja" koje je kod gavrana zimi, par u letu izvodi akrobacije.

Okruglo gnezdo gavran gradi na stenama ili stablima visokog drveća, a u novije vreme sve češće i na dalekovodima. Obično traži mesto blizu izvora vode, da bi mogao da umoči i omekša hranu za ptiće, a i da bi oni imali dovoljno vode. Gnezdo gradi od šiblja, a oblaže ga travom, mahovinom, lišćem. Isto gnezdo koristi više godina.

Na četiri do šest jaja pretežno leži ženka oko 20 dana. Kada se ptići izlegu, hrane ih i brinu o njima oba roditelja.

Gavrani su veoma inteligentne ptice. Imaju veliku sposobnost učenja i korišćenja logike u rešavanju problema. U nekim testiranjima su prevazilazili i šimpanze. Osim toga, oni gledaju gde drugi gavrani zakopavaju hranu, pamte tačnu lokaciju i kasnije kradu od njih. Zato gavrani često dugo lete u potrazi za što boljim mestom za sakrivanje hrane, a ponekad se prave da nešto zakopavaju samo da zbune "lopove".

Zovu ih i vuk ptice, jer gavrani znaju da dovedu vukove do plena. Pošto ne mogu da raskomadaju plen svojim kljunom oni se oglašavaju pozivima koji privlače vukove i lisice na to mesto. Ovi mesožderi mogu da raskomadaju plen da bi im meso postalo pristupačno. Gavrani treba da pronađu mesto koje im omogućava da se brzo udalje od vuka ili lisice, kako ih ne bi napali dok komadaju plen, a dovoljno blizu da dođu do hrane.

Gavrani se oglašavaju velikim brojem različitih glasova, nekim od njih se dozivaju, a neke koriste za sporazumevanje. Njihovo oglašavanje može da izražava različite emocije, kao što su saosećajnost, sreća, iznenađenje, bes. Pored toga, utvrđeno je i da reaguju na dozivanja, odnosno oglašavanje drugih vrsta. Mogu da oponašaju glasove drugih ptica, a posebno vrana. Veoma dobro imitiraju i ljudski govor.

Gavrani su tipični svaštojedi. Hrane se malim životinjama, pticama, insektima, strvinom. Jedu i voće, zrnevlje i razne biljke.

Gavran je zaštićena vrsta, i kao takav ne sme se i ne može, kupovati, nabavljati, gajiti, hvatati, uznemiravati.

Pročitano 18988 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 04 Maj 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Gavran - crni logičar