Artnit

Nedelja, 19 April 2020 11:01

Kratkokljuni puzić - evroazijski puzavac Istaknut

Kratkokljuni puzić (Certhia familiaris) je stanarica iz reda ptica pevačica. Poznat je po imenima evroazijski puzavac i obični puzavac. Živi u šumama svih vrsta i vrtovima sa većim drvećem, ali se prvenstveno razmnožava u borovim ili smrekinim šumama. Obično se može videti sam ili u parovima kako puzi po deblima i granama koristeći rep kao potporu, poput malih detlića.

Kratkokljuni puzić je dug 12 do 15 santimetara i težak u proseku oko 10 grama. Glava i gornji deo njegovog tela su išarani crnom, tamnobraon, žuto-braon i belom bojom i u kontrastu su sa belim grlom, trbuhom i donjim repnim pokrivačem. Kljun je dug, a dug rep ima ukočena pera.

Tokom dana kratkokljuni puzići su aktivni. Oni često formiraju grupe noću kada su niske temperature, najčešće od 15 ptica. U jesen i zimu često se pridružuju jatima senica i drugim malim pticama.

Sezona razmnožavanja za kratkokljune puziće je između marta i kraja juna. U vreme parenja mužjaci pevaju kako bi privukli ženke. Kriptično gnezdo kratkokljuni puzić pravi na drveću u šupljinama i udubljenjima u kori od meke prirodne materije kao što je trava, dlake životinja, lišće, mahovina i lišajevi. Od marta do juna ženka obično položi 5 do 6 belih jaja sa ružičastim ili crvenkasto-braon mrljama na kojima leži 15 do 17 dana. Pošto se izlegnu, o ptićima brinu oba roditelja 13 do 18 dana.

Kratkokljuni puzić se penje po krošnjama drveća i traži insekte koje izvlači iz pukotina u kori sa svojim dugim tankim zakrivljenim kljunom. Zimi kada je hrane malo, traži hranu na zemlji i dodaje semenke u svoju ishranu.

Pročitano 347 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Kratkokljuni puzić - evroazijski puzavac