Artnit

Subota, 20 Juli 2019 10:15

Ptice grabljivice - prirodni predatori Istaknut

Ptice grabljivice (Falconiformes, Accipitres) je red ptica letačica sa oko 270 vrsta. Njihovo snažno mišićavo telo, kljun i kandže prilagođeni su grabljivom načinu ishrane. Love tokom dana ili sumraka, dok noću miruju. Rasprostranjene su u celom svetu, na svim geografskim širinama i svim nadmorskim visinama, osim na Antarktiku i nekim okeanskim ostrvima. Najčešće se mogu videti na visokom drveću, kamenim liticama ili pećinama.

Red grabljivica obuhvata sledeće porodice: kondori, ptice sekretari, sokolovi, jastrebovi, orlovi, strvinari ili kragulji.

Telo ptica grabljivica građeno je u skladu s njihovim načinom života. Veličina tela se kreće od srednje do velike, a mužjaci su uglavnom sitniji od ženki. Jedna od najvećih vrsta je američki kondor čija su krila duga oko 115 cm, a najmanja patuljasti soko sa krilima dužine 9 do 10 cm. Svi delovi tela su pokriveni perjem, osim kod nekih vrsta koje imaju golu glavu i vrat. Perje je kruto i priljubljeno uz telo, obično crne, sive, braon ili crvene boje, često prošarano belom bojom.

Noge ptica grabljivica su jake i uglavnom završavaju s četiri prsta na čijim vrhovima su dugačke, oštre kandže kojima hvataju i pridržavaju plen dok ga kidaju, a mogu da budu i oružje.

Kljun ptica grabljivica je prilagođen hvatanju, ubijanju i kidanju plena i služi za odbranu od neprijatelja. On je čvrst, oštar i na kraju zakrivljen. Gornji deo kljuna ima oštre ivice koje se preklapaju preko donjeg dela.

Ptice grabljivice su najbolje letačice. One mogu postići veliku brzinu i istovremeno se najbolje približiti plenu i uloviti ga.

Ptice grabljivice imaju najbolji vid od svih ptica i vide dobro blizu i daleko. Rezolucija njihovog oka je veća od ljudske jer one imaju više receptora.

Ptice grabljicice su monogamne. Razmnožavaju se jednom, a ako su ometene i dvaput godišnje, mada je to veoma retko. Jednostavna gnezda koja deluju neuredno prave najčešće na visokim liticama, vrhovima visokog drveća, neke vrste i na tamnim i udubljenim mestima, a često preuzimaju već gotova gnezda drugih ptica. Parenju prethode igre udvaranja koje se sastoje u spretnim okretima, obrtanjima u vazduhu kao i u ispuštanju zvonkih, oštrih ili nežnih glasova. Kod krupnijih vrsta broj jaja najčešće varira od 1 do 2, pa do 6 ili 7, a kod kod sitnijih čak 9. Na jajima leže uglavnom ženke, a mužjaci ih zamenjuju samo kratko. Inkubacija traje različito vreme zavisno od veličine tela pojedinih vrsta. Posle izleganja iz jaja brigu o mladuncima preuzimaju roditelji.

Najveći broj vrsta ptica grabljivica su mesožderi, hrane se najčešće sisarima, vodozemcima, gmizavcima, ribama, pticama, a često i leševima životinja. Mali broj vrsta se hrani biljnom hranom.

Pročitano 407 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ptice grabljivice - prirodni predatori