Artnit

Subota, 30 Mart 2019 11:39

Seoska lasta - rusogrla lastavica Istaknut

Seoska lasta, rusogrla lastavica ili lastavica (Hirundo rustica) je vrsta ptice iz porodice lastavica (Hirundinidae). Spada među najbrojnije od 143 vrste laste koje postoje u svetu. Rasprostranjena je na celom području Evrope, većem delu centralne, zapadne i severne Azije, na Bliskom istoku, u Maloj Aziji, delu severne Afrike i u Severnoj Americi. Tipična je selica i zimuje u podsaharskoj Africi, južnoj i jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi. Najčešće živi na otvorenim staništima sa niskom vegetacijom, u blizini naselja ili na usamljenim objektima.

Seoska lasta ima vitko, mišićavo telo sa dugim, uskim, zašiljenim krilima i veoma dugim rašljastim repom sa karakterističnim dugim spoljnim perima i belim mrljama i kratak vrat. Duga je 17 do 21 santimetara, odozgo je metalnoplave boje, čelo i grlo su riđe boje, trbuh je belkast. Ženka ima sličan izgled i veličinu kao mužjak, ali ima kraći rep i bleđe je boje. Mladi su bleđe boje sa manjim, raširenim repom.

Seoska lasta leti najbrže od svih drugih vrsta lasta, u letu pliva i lebdi i pri tome juri velikom brzinom. Vešto leti kroz uske otvore i u letu pije vodu, lovi plen i pari se. Na ravnu površinu zemlje silazi kada je mlada ili mora da se spusti zbog sakupljanja materijala za gnezdo. Pri pokušajima da hoda, izgleda nezgrapnno ili kao bolesna i nemoćna ptica.

Kada zahladi seoska lasta u jatima odleće u toplije krajeve. U proleće se vraća u isti kraj, u isto gnezdo koje obnavlja ako je oštećeno.

Seoska lasta se obično razmnožava između maja i avgusta. Na početku sezone parenja, mužjaci pokušavaju da privuku ženke šireći repove i pevajući dok kruže visoko iznad mesta gnežđenja. Iako se smatra monogamnom pticom, ponekad se mužjaci pare istovremeno sa dve ženke. Ženkama su privlačniji za parenje mužjaci koji imaju više simetrična krila i rep, kao i duži rep.

Gnezdo, poluloptastog, otvorenog oblika seoska lasta vešto pravi na zidovima kuća, staja, ambara i drugih pomoćnih objekata od blata, slamčica, delova stabljika i oblaže dlakom. Oba pola brane gnezdo, ali mužjaci su agresivniji i teritorijalniji. Ženka dva puta godišnje snese 4 do 5 jaja čija je inkubacija oko 17 dana. Ptići ostaju u gnezdu 18 do 27 dana i konstantno ih hrane i neguju mužjak i ženka. Oni pokušavaju poleteti nakon 23 dana, a prvih nekoliko dana nakon izlaska iz gnezda vraćaju se u gnezdo svake noći.

Seoska lasta se hrani insektima koje ulovi u letu, a zahvaljujući obliku tela i srpastom repu može da menja smer loveći plen. Glavna hrana su joj brojni leteći insekti koji se okupljaju oko domaćih životinja i stajskog đubriva. Povremeno hvata plen sa površine vode, zidova ili biljaka.

Evropska populacija seoskih lasti umereno opada zbog nestajanja pogodnih mesta za gnežđenje i intenziviranja poljoprivrede, nestajanja tradicionalnog stočarstva, korišćenja otrova u poljoprivredi i rušenja gnezda. Seoska lasta spada u ugroženu vrstu ptica i strogo je zaštićena vrsta.

Pročitano 1026 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Seoska lasta - rusogrla lastavica