Artnit

Sreda, 27 Mart 2019 11:56

Crnokapa grmuša - crnoglava grmuša Istaknut

Crnokapa grmuša (Sylvia atricapilla) poznata i po nazivu crnoglava grmuša je veoma raširena vrsta ptice iz roda grmuša i smatra se jednom od najboljih pevačica. Nazvana je po crnoj "kapi" od perja na glavi mužjaka. Živi u većem delu Evrope, osim krajnjeg severa (na Islandu i Skandinaviji), a tokom hladnih meseci u južnoj Evropi. Može se videti u nizijama, šumama, šikarama, baštama i parkovima.

Crnokapa grmuša je duga oko 13 cm, sa rasponom krila 20 do 23 cm, a teška je 14 do 20 g. Boja tela mužjaka je uglavnom siva, sa nešto tamnijom nijansom na krilima i repu i svetlije obojenim trbuhom, a kod ženki je svetlobraon boje. Mužjaci imaju crno perje na vrhu glave, dok ženke imaju perje riđe boje.

Let crnokape grmuše je kratak, otežan, povremeno brz i snažan. Iako se može videti po par jedinki na istom mestu gde se hrane ne spada u društvene ptice. Oglašava se jasnim, kratkim, jakim zvukom, koji može biti produžen, ubrzan i pojačanog tonaliteta. Ako je gnezdo ugroženo susedne ptice daju alarm posebnim oglašavanjem pa se mladunci primire i budu veoma tihi.

Crnokape grmuše su ptice selice, a mali broj njih uspeva da prezimi i u Srbiji. Odrasle ptice se na proleće vraćaju u područja gde su ranije živele, a mlade lutaju dok ne nađu odgovarajuće stanište. Mužjak uspostavlja teritoriju i obeležava je glasnim pevanjem, a ponekad dolazi i do borbe sa drugim mužjacina jer žestoko brani svoju teritoriju.

Crnoglava grmuša se razmnožava kada napuni godinu dana, u periodu od aprila do jula. Ženku na svoju teritoriju mužjak privlači pesmom, podizanjem crnih pera na glavi, širenjem repa i kratkim letom i pravi jedno ili više jednostavnih gnezda u blizini mesta na kome peva. Gnezdo u koje će se polagati jaja uglavnom pravi ženka u obliku šolje od korenova, grančica i trave, a oblaže ga finim materijalima kao što je kosa u kratkoj travi ili gustom grmlju na oko metar iznad zemlje. Ženka polaže 4 do 6 jaja koja obično imaju sive i braon mrlje i nekoliko braon pega. I mužjak i ženka leže na jajima, a nakon 11 dana se izležu ptići. Oba roditelja hrane ptiće, a nakon 11 do 12 dana oni napuštaju gnezdo, ali im roditelji pomažu u ishrani još oko 3 nedelje.

Crnoglave grmuše se hrane plodovima i bobicama, najviše bobicama zove. Tokom sezone parenja hrane se raznim insektima, koje sakupljaju sa lišća i grančica ili traže na zemlji. Najviše se hrane bubama i gusenicama, a male puževe gutaju cele zato što je njihova kućica izvor kalcijuma za jaja.

Tokom seoba crnokape grmuše love sokolovi. Jajima i mladuncima se hrane lasice i veverice, a veoma često i mačka.

Crnoglava grmuša je jedna od najbrojnijih ptica koje se gnezde u Srbiji. Njena populacija u Srbiji je stabilna i ukazuje na blagi porast brojnosti.

Pročitano 627 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Crnokapa grmuša - crnoglava grmuša