Artnit

Nedelja, 03 Mart 2019 11:31

Poljska eja - eja strnjarica Istaknut

Poljska eja (Circus cyaneus) poznata i po imenu eja strnjarica je vrsta ptice grabljivice iz roda jastrebova. Podseća na druge jastrebove, a zbog očiju okruženih sitnim perima i na sove. Gnezdi se u severnoj, zapadnoj, istočnoj i manjem delu centralne Evrope, u većem delu severne i umerene Azije i u velikom delu Severne Amerike. Zimi se veći deo populacije seli na jug i provodi zimu u centralnoj i južnoj Evropi, severnoj Africi, Maloj Aziji, Bliskom istoku, centralnoj i istočnoj Aziji. U Srbiji se ne gnezdi, a može se videti u toku zime, kasne jeseni i ranog proleća.

Poljska eja je duga 41 do 52 cm, sa rasponom krila 97 do 122 cm. Krila su duga i uska, a noge duge. Mužjaci i ženke se izrazito razlikuju po svom izgledu, toliko da se vekovima smatralo da su odvojene vrste. Mužjak je sivo-plav sa belim nadlepkom, težak oko 350 g, a ženka je smeđe boje sa prugama i mrljama i belom trticom i teška je oko 530 g.

Poljske eje se razmnožavaju u močvarnim šumama, močvarama, prerijama, travnjacima i drugim otvorenim površinama. One su jedna od retkih ptica koje praktikuju poligamiju - jednog muškog partnera sa nekoliko ženki. Poznato je da se do pet ženki pare sa jednim mužjakom u sezoni.

Gnezdo poljska eja pravi na tlu ili na humci zemlje ili vegetacije od štapića i postavlja iznutra travom i lišćem. Ženka polaže 4 do 8 (retko 2 do 10) beličastih jaja na kojima leži 20 do 30 dana, dok mužjak lovi i donosi hranu njoj i ptićima kada se izlegnu. Mužjaci hrane ptiće nakon što se izlegu, ali ih obično ne gledaju duže, već oko 5 minuta. Naime, kada se vraćaju sa uspešnog lovačkog putovanja oni isporučuju hranu svojim ženkama u spektakularnom vazdušnom manevru koji se naziva "prolaz hrane". Kako se približava području gnezda, mužjak poziva ženku koja se podiže, a zatim ispusti hranu za ženku da je uhvati ili joj je preda direktno u vazduhu, a ona se okrene naglavačke ispod njega da bi plen podigla s njegovih nogu u svoje kandže.

Poljske eje love plen pretraživanjem terena u niskom, lelujavom letu. Mali sisari, kao što su na primer miševi čine 95% njihove ishrane. Plen uključuje i ptice kao što su vrapci, livadske trepteljke, poljske ševe, male obalne ptice, mlade ptice močvarice i galebove. Povremeno se dodaju i vodozemci (posebno žabe), gmizavci i insekti. Uočeno je da love i šišmiše ako su dostupni, a veći plen, kao što su zečevi i odrasle patke ponekad uzimaju potčinjavajući ih utapanjem u vodu.

Jajima i ptićima poljske eje se hrane rakuni, tvorovi, jazavci, lisice, vrane i gavrani, psi i sove. Oba roditelja napadaju potencijalne predatore sa alarmnim pozivima i udarajući ih kandžama.

Poljska eja spada u ugroženu vrstu ptica. Nju ugrožava gubitak staništa, trovanje pesticidima i stradanje u toku seobe.

Pročitano 776 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Poljska eja - eja strnjarica