Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 14 Februar 2019 12:26

Brkata senica - predstavnik familije brbljivih drozdova Istaknut

Brkata senica (Panurus biarmicus) je jedini evropski predstavnik familije brbljivih drozdova (Timaliidae). Dobila je ime po crnim brkovima od kratkog perja, duž muškog kljuna koji počinju odmah ispod očiju i protežu se sve do grudi. Poznata je po vrlo cvrkutavoj pesmi. Živi u tršćacima nizijskih jezera i močvara u Evropi, centralnoj Aziji sve do Pacifika i Maloj Aziji.

Brkata senica je duga 10 do 11,5 santimetara i ima stepenast izduženi rep, dug od 72 do 95 milimetara i zdepasto kratak, zašiljen kljun. Telo joj je svetlobraon boje sa dve bele linije na krilu. Odrasli mužjaci imaju plavkasto-sivu glavu i velike crne "brkove" koji se sužavaju prema vratu, crn podrepak i narandžast kljun. Ženke su svetlobraon boje. Do prvog mitarenja, mladi su slični ženkama, ali imaju veliku crnu štraftu na leđima i crno oivičen rep.

Let brkate senice je trom i nekontinuiran sa blagim talasenjem i brzim zamasima krila i uvek nisko nad trskom. Ali, u močvarnim staništima se kreće spretno među rastinjem i vešto se pridržava kandžicama za stabljike i pentra uokolo u malim skakutavim pokretima.

Brkate senice se sparuju za ceo život i od aprila do septembra izvedu 3, a ponekad i 4 generacije ptića. Na pogodnim staništima teže ka koncentraciji više gnezda, formirajući labave kolonije koje mužjaci zajednički brane. Mužjak i ženka zajedno prave gnezdo ispleteno od trske i lišća nalik na šolju među stabljikama trske, blizu vode ili tla i oblažu ga sa metlicom trske, perjem ili životinjskom dlakom i donose materijal i popravljaju "kućicu" tokom cele godine. Ženka najčešće snese 4 do 8 pegavih jaja na kojima naizmenično leži sa mužjakom oko 2 nedelje, a kada se ptići izlegu roditelji im donose hranu. Ptići se osamostaljuju za 13 dana.

Van sezone parenja i gnežđenja brkate senice se viđaju samo u jatima. Kada napuste gnezda mladi formiraju manja jata od 10 do 15 primeraka, kojima se kasnije pridružuju odrasle ptice, nakon završetka gnežđenja. Tokom zime mogu da se vide jata i od 70 do 80 primeraka. Unutar jata postoji hijerarhija. Mužjaci su vođe i dok se na primer jato hrani, jedan od mužjaka stražari i osmatra okolinu.

U zavisnosti od lokacije i same sezone brkate senice se ponašaju, po pitanju seobe, prelazno između migratornih i sedentarnih vrsta. One senice koje žive u Evropi obično ne menjaju mesto boravka, a one iz Azije zimu provode u toplijim krajevima. U toku zime one se zbijaju jedna uz drugu, a mužjaci često pokušavaju krilima da zaštite ženke od hladnoće. Hladne zime vrlo značajno desetkuju populacije.

U toku leta brkata senica se hrani paucima, biljnim vašima, pužićima, insektima i njihovim larvama. Zimi se njen digestivni trakt prilagođava biljnoj ishrani i hrani se semenom šaša, trske i močvarnim biljkama. Da bi lakše razbile i svarile tvrde semenke trske i močvarnih biljaka, ona guta kamenčiće, a njen stomak se tada uveća i njegovi zidovi očvrsnu.

Brkata senica spada u ugrožene vrste ptica i zato je zaštićena vrsta ptica.

Pročitano 748 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci