Artnit

Petak, 04 Januar 2019 14:03

Žalar blatarić - kulik blatarić Istaknut

Žalar blatarić (Charadrius hiaticula) poznat i po imenu kulik blatarić je mala barska ptica. Pošto je selica zimu provodi uz obale zapadne i južne Evrope, u Africi, na Bliskom istoku i u Indiji. U periodu seobe i zimovanja najčešće boravi na priobalnim muljevitim i peskovitim staništima i na kontinentalnim slatkovodnim ili braktičnim jezerima i barama sa plitkom vodom i muljevitim ili peščanim obalama. U Srbiji se može videti u periodu seoba na odgovarajućim vodenim staništima.

Mužjak i ženka su slični po izgledu. Odrasle ptice su duge 17 do 20 cm, sa rasponom krila 35 do 41 cm i težine 55 do 75 g. Leđa i krila su crno-braon boje, a grudi i stomak bele sa crnom šarom oko vrata. Noge sa dva izbačena prsta su narandžaste boje. Mladunci imaju izbledelu boju grudi i leđa, a noge žute boje.

Staništa žalara blatarića u periodu gnežđenja su peščane ili šljunkovite obale mora, jezera, bara ili reka u tundri. Gnezdo pravi mužjak obično u blizini vode na suvom pesku ili šljunku stvarajući plitko udubljenje koje ponekad sadrži slučajno prikupljene komadiće šljunka, školjki, slame ili drveta. Ženka snese 4 maslinastosiva jaja sa braon i crnim pegama kruškolikog oblika, na kojima leži naizmenično sa mužjakom 23 do 25 dana. Kada se izlegu ptiće odgajaju i štite oba roditelja dok ne napune oko 24 dana. Ukoliko vide predatora, oni ga odvlače od gnezda sa mladuncima tako što se prave da im je krilo slomljeno. Kada predatora oteraju od gnezda nakon toga polete i vrate se mladuncima.

Žalar blatarić se hrani račićima, crvima, mekušcima, insektima i njihovim larvama i drugim beskičmenjacima.

Procenjuje se da je evropska populacija žalara blatarića za razmnožavanje 120 000 parova i smatra se da je stabilna. Žalar blatarić u Srbiji spada u ugroženu vrstu ptica.

Pročitano 242 puta
Više iz ove kategorije « Simbolika veverice

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Žalar blatarić - kulik blatarić