Artnit

Utorak, 11 Septembar 2018 10:59

Čapljica - bukovčić Istaknut

Čapljica ili bukovčić (Ixobrychus minutus) je barska ptica, jedna od najmanjih vrsta iz porodice čaplji (Ardeidae). Živi u Africi, centralnoj i južnoj Evropi, zapadnoj i južnoj Aziji i na Madagaskaru uz rubove reka, stajaćih voda, močvara, bara sa bujnom vodenom vegetacijom. U Evropi je tipična selica koja zimuje u podsaharskoj Africi. Može se teško videti, s obzirom na njen stil života i nizijska vodena staništa sa dobro razvijenom priobalnom vegetacijom koja uglavnom naseljava.

Čapljica je duga 25 do 36 cm, sa rasponom krila 40 do 58 cm i težine 59 do 150 g. Vrat je kratak, a kljun dug, jak i zašiljen. Vrat, grudi i krila su krem-crveni. Noge su zelenkaste sa dugim prstima. Mužjak ima crna leđa i zelenkasto-crnu krunu sa izduženim perjem. Ženka je manja i bezizražnija od mužjaka, sa manje sjajnom krunom i više braon tamnih oznaka, manje kontrastnih bočnih krila i braon linija na donjim delovima tela. Mladi su braon boje sa tamnijim prugama i imaju bezizražajniji kljun i noge.

Tokom sezone parenja, perje odraslih čapljica je svetlije, raskošnije oko grudi i duže, a donji deo kljuna i koža lica su rumenocrvene boje. Pozivi čapljice uključuju duboku, ponovljenu "viku", koja se čuje tokom sezone parenja.

Čapljica se gnezdi u priobalnom žbunju, šašu i trsci uz vodu u malim grupama ili pojedinačno. Na samom početku sezone parenja mužjaci obeležavaju svoju teritoriju i prave gnezda. Od maja do jula ženka snese 2 do 9 jaja i naizmenično leži na njima sa mužjakom. Ptići se izležu nakon 16 do 20 dana.

Tokom zore i sumraka čapljice su najaktivnije, ali se hrane i noću, a u nekim područjima i tokom dana. Dok hodaju lagano duž ivice vode ili preko vegetacije traže plen ili love sa povučenom glavom i vratom, često u parovima, stojeći u trsci tik jedna do druge. Kada nađu potencijalni plen, proširuju vrat i udaraju kljunom.

Iako ima mnogo prirodnih faktora koji utiču na smanjenje populacije čapljica, kao što su poplave, isušivanje reka i jezera, ona ne spada u kategoriju ugroženih ptica.

Pročitano 88 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Čapljica - bukovčić