Artnit

Subota, 14 Juli 2018 10:50

Belovrata muharica - crno-bela muharica Istaknut

Belovrata muharica (Ficedula albicollis) je mala vrapčarka iz porodice muharica. Živi u jugoistočnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji u listopadnim, svetlijim šumama sa visokim stablima i gustim vegetacijama, od ravnica do brdsko-planinskih područja, a može se videti i u parkovima, voćnjacima i vrtovima. Selica je i zimu provodi u podsaharskoj Africi, a u zapadnoj Evropi je retka skitnica.

Belovrata muharica je duga 12 do 14 santimetara, a teška 10.5 do 13.5 grama. Telo odraslog mužjaka je uglavnom crno iznad i belo ispod, sa belim ogrlicama, velikim belim čelom, velikim belim krilima, crnim repom (mada neki mužjaci imaju belu stranu repa) i bledom zadnjicom. Kljun je crn i ima širok, ali isturen oblik tipičan za ptice koje love insekte u vazduhu. Ženke i mladunci imaju bledobraon boju i veoma je teško razlikovati ih od drugih vrsta muharica.

Pesma belovrate muharice je kratka serija visokih, tankih, izvučenih nota i podseća na pesmu crvendaća.

Belovrate muharice su uglavnom monogamne. One prave otvoreno gnezdo u obliku šolje od suve trave, kore, mahovine, lišća i stabljika, oblažu finom travom ili perjem najčešće u dupljama drveća, ali ponekad i u zidu ili gnezdilicama koje je napravio čovek. Ženka izleže obično 5 do 7 svetloplavih jaja od sredine aprila do početka jula. Vreme inkubacije je 13 do 15 dana.

Ishrana belovrate muharice se sastoji od različitih vrsta manjih insekata koje hvata u letu. Ponekad lovi gusenice među hrastovim listovima i hrani se bobicama i semenkama.

Pročitano 355 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Belovrata muharica - crno-bela muharica