Artnit

Utorak, 03 Juli 2018 10:44

Čižak - cajzla Istaknut

Čižak (Spinus spinus) poznat i po nazivima cajzla i cajzlić je ptica pevačica iz roda Spinus i porodice zeba (Fringillidae). Živi u velikom delu Evrope i Azije u četinarskim i mešovitim šumama na određenoj nadmorskoj visini, a voli i vlažne oblasti. Zimi obilazi breze i jove koje se nalaze duž vodotokova, a može se videti i u vrtovima i na hranilicama za ptice.

Čižak je dug od 11 do 12,5 cm, težak od 10 do 18 g i sa rasponom krila od 20 do 23 cm. Njegov rep je kratak, a kljun čvrst i uzak, zbog načina njegove ishrane.

Mužjak i ženka se razlikuju po boji. Leđa mužjaka su sivkasto-zelene boje, a zadnji deo je žute boje. Krila su crna sa žutim prugama, rep je sa strane žute, a njegov kraj crne boje. Noge i stopala su tamnobraon boje. Brada je crne boje, kao i teme i čelo, oči su crne, a sa obe strane glave od očiju do ušiju je žuta pruga. Ženka je manje obojena zelenkasto-žutom bojom i gornja strana tela joj braon-zelenkasta, dok joj je donji deo tamnobeli, a preko krila se protežu dve svetle boje omeđene kao trake. Mladunci su žućkasto-braon sa izraženim prugama.

Čižak je veoma pokretljiva i živahna ptica, koja vešto skakuće s grančice na grančicu, penje se ili spušta. Dok traži hranu može naglavačke da visi na grančicama. Iako se vešto kreće na tlu nerado se zadržava i češće preleti neki deo. Let je brz i lagan, i u valovitim kretanjima preleti velika rastojanja, a pri tome se zna dići i veoma visoko.

Čižci su vrlo društveni i formiraju mala kohezivna jata naročito u jesen i zimu. Oni su prilično poverljivi prema ljudima, ali su tokom sezone parenja mnogo stidljiviji, usamljeni i teško ih je posmatrati. Iz tog razloga postoji jedna nemačka legenda koja kaže da oni čuvaju magični kamen u svojim gnezdima, što ih čini nevidljivim.

Parovi čižka se uglavnom formiraju tokom zimskog perioda pre migracije. Mužjaci se agresivno takmiče za ženke. Kao deo udvaranja podižu perje čineći sebe većim, produžavajući rep i pevajući više puta, a prave "let parenja" sa drveta na drvo.

Gnezdo u obliku čaše od malih grančica, suvih trava, mahovine i lišaja uglavnom prave u četinarskim šumama, naročito u šumama smreke, ali i u mešovitim šumama, na kraju visoke grane četinara ili drveta. Oni formiraju male kolonije do 6 parova sa gnezdima koja se nalaze jedno blizu drugog.

Čižci se pare dvaput godišnje, sredinom aprila i od sredine juna do sredine jula. Ženka izleže 2 do 6 bela, svetlosiva ili svetloplava jaja sa malim braon tačkama na kojima leži između 10 i 14 dana. Ptići napuštaju gnezdo nakon 15 dana, ali ostaju blizu gnezda do 30 dana.

Čižak se hrani načešće raznim zrelim i poluzrelim semenjem, uglavnom semenjem jove, breze i četinara kao i raznim insektima. Uz to hrani se i samoniklim biljkama, mladim pupoljcima i listovima.

Čižak spada u ugroženu vrstu ptice i u Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

Pročitano 1558 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 05 Decembar 2018 12:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Čižak - cajzla