Artnit

Sreda, 27 Juni 2018 10:55

Nikobarski golub - najbliži živi rođak izumrle ptice dodo Istaknut

Nikobarski golub (Caloenas nicobarica) је ptica koja pripada familiji golubova (Columbidae). Spada u jednu od najvećih vrsta golubova i najbliži je živi rođak izumrle ptice dodo. Njegov zaštitni znak je egzotična zeleno-plava griva od dugih pera. Živi na Nikobarima, ostrvima u Indijskom okeanu i drugim ostrvima istočne Azije.

Nikobarski golub je krupan. Mužjaci su dugi do 40 santimetara, a teški su oko 6 kilograma, dok su ženke nešto manje. Ima jake noge i stopala tamnocrvene boje. Rep je veoma kratak i čistobele boje. Glava je siva, poput gornjeg vratnog perja, koje se pretvara u zeleno i bakarno perje na vratu. Ostatak perja je metalik zelene boje. Mlade ptice imaju crn rep i nedostaje im perje.

Nikobarski golubovi najčešće žive u malim jatima i lutaju sa ostrva na ostrvo. Oni spavaju na onim ostrvima na kojima nema predatora, a dan provode u oblastima sa većim izborom hrane. Njihov let je brz, sa redovnim udarima i povremenim oštrim udarcima krila.

Nikobarski golubovi su monogamni i ako im partner strada odlučuju se da sami žive doživotno. Iako par živi zajedno već duži niz godina, godišnja tradicija im je bračni ples. Tokom udvaranja muškarac se povija tako da mu se podiže perje. Slično tome, može se podići i perje na vratu tokom agresivnih interakcija.

Nikobarski golubovi se gnezde u gustoj šumi na ostrvima u blizini kopna, često u velikim kolonijama. Mužjak i ženka zajedno sakupljaju grančice i prave gnezdo, obično na drvetu ili grmu nekoliko metara od tla. Ženka izleže jedno dugo eliptično jaje svetloplavo-bele boje, na kome leži oko dve nedelje naizmenično sa mužjakom. Kada se izlegne ptić oko deset dana ga hrane oba roditelja mlekom koje prozvode, a zatim i dalje brinu o njemu dok ne dobije perje za oko tri meseca.

Za ishranu nikobarski golubovi koriste semenje, voće, razne vrste orašastih plodova, sitne beskičmenjake. Oni posebno vole područja gde ima dosta zrnevlja.

Broj nikobarskih golubova se smanjuje zbog lova i uništenja njihovog prirodnog staništa, pa je zbog toga ugrožena vrsta ptice.

Pročitano 632 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Nikobarski golub - najbliži živi rođak izumrle ptice dodo