Artnit

Sreda, 02 Maj 2018 11:06

Zelentarka - zelendur Istaknut

Zelentarka (Chloris chloris), poznata i po nazivima zelendur i kringlov je mala ptica pevačica iz porodice zeba (Fringillidae). Rasprostranjena je širom Evrope, severne Afrike i jugozapadne Azije, a veštački je naseljena u Australiji i na Novom Zelandu. Uglavnom je stanarica, ali neke najsevernije populacije migriraju dalje na jug. Obično nastanjuje ivice šuma, raštrkano drveće i grmlje, parkove, njive, voćnjake i vrtove.

Zelentarka je po veličini i obliku slična vrapcu pokućaru. Duga je oko 15 cm, sa rasponom krila od 24,5 do 27,5 cm. Ženka i mladunci su bezizražajni, više sivo-zelene boje, a delovi na krilu i repu su bledobraon boje.

Sezona parenja zelentarki se odvija u proleće, počev od druge polovine marta, do juna, sa mladuncima početkom jula. Može da ima dva ili tri legla godišnje. Za parenje su pogodna područja šuma, poljoprivredna imanja i vrtovi sa relativno bujnijom vegetacijom. Gnezdi se na drveću ili grmlju. Ženka izleže 3 do 6 jaja, na kojima leži oko 13 do 14 dana, dok joj mužjak donosi hranu. Kada se izlegnu ptići imaju gusto, dugo, sivo-belo paperje nad vratom, a dobijaju perje nakon 16 do 18 dana. U prvim danima ih hrane oba roditelja larvama insekata. Gnezdo napuštaju 13 dana kasnije, ali nisu u mogućnosti da lete.

Van sezone parenja, zelentarka može formirati velika jata, a ponekad se meša sa drugim zebama i žutovoljkama. Lepo peva, a njena pesma sadrži puno trilera koji se prepliću piskom.

Zelentarke se uglavnom hrane semenjem, plodovima biljaka, insektima i njihovim larvama.

Pročitano 1404 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Zelentarka - zelendur