Artnit

Subota, 28 April 2018 10:48

Jelova senica - najmanja vrsta senice Istaknut

Jelova senica (Parus Peripatus ater) je najmanja od svih vrsta senica. Ona favorizuje četinarske šume, iako živi i u mešovitim šumama, parkovima i vrtovima gde ima odgovarajućih četinara, kao što su na primer smreka, jela, ariš, bor. Češće se čuje nego što se vidi. Ima značajan repertoar poziva i pesama koje su uglavnom slične velikim senicama, iako je njihov glas tanji i snažniji od njihovih većih rođaka.

Jelova senica je duga oko 11 santimetara i teška 8 do 10 grama. Ona ima crnu glavu sa belim obrazima, crn kljun, tamnobraon dužicu, bele pege na potiljku i bledožućkast trbuh. Gornji delovi tela su pepeljastosivi, dok su donji delovi sivo-beli. Mladi su bezizražajniji od odraslih, bez sjaja na crnoj glavi, bele boje na vrhu, sa obrazima žute boje.

Kao i druge senice, jelova senica je akrobatska ptica i često visi naopako, jer traži hranu u krošnjama. Njen let je brz, a ponekad će lebdeti kratko kako bi došla do hrane na donjoj strani nepristupačnih listova i grančica.

Jelova senica se hrani insektima, paucima, voćem, semenkama, kukuruzom, orasima. Posećuje vrtove sa hranilicima, a posebno voli semenke suncokreta.

U nekim krajevima jelove senice su ptice selice, koje se vraćaju u martu. Takođe, mogu da provode zimu sa drugim vrstama senica i formiraju mala jata.

Jelova senica pravi gnezdo u obliku šolje od mahovine, a oblaže ga životinjskom dlakom ili vunom. Gnezdo se pravi u šupljinama stena, u dupljama, pod korenjem, među kamenjem, ponekad i u mišjim rupama medju četinarima i veoma često je bliže tlu. Ako su dobri uslovi godišnje može da ima dva legla. Ženka uglavnom izleže 3 do 13 belih jaja sa ružičastim šarama u aprilu ili maju, na kojima leži 14 do 16 dana. Kada se izlegu ptići oba roditelja ih hrane i brinu o njima. Ptići napuštaju gnezdo nakon 18 do 20 dana.

Jelova senica se smatra za ugroženu vrstu ptice.

Pročitano 833 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Jelova senica - najmanja vrsta senice