Artnit

Utorak, 10 April 2018 10:50

Trstenjak cvrkutić - ptica vodenih staništa obraslih trskom Istaknut

Trstenjak cvrkutić (Acrocephalus scirpaceus) je ptica pevačica iz roda Acrocephalus. Živi u Evropi u umerenoj zapadnoj Aziji, a pošto je migratorna ptica zimuje u podsaharskoj Africi. Naseljava uglavnom vodena staništa obrasla trskom (bare, močvare, ribnjake i reke) u ravničarskim predelima, a ređe živi u drugoj vegetaciji u sušnim staništima.

Ime roda Acrocephalus potiče od starogrčkih reči akros, što znači najviše i kephale, što znači glava. Ime vrste scirpaceus potiče iz latinskog jezika i znači trska.

Trstenjak cvrkutić je dug oko 13 cm, težak 10 do 15 g, a raspon krila je 17 do 21 cm. Njegovo čelo je spljošteno, a kljun jak i šiljast. Boja očiju se menja sa godinama od ugljene boje u prvoj godini, do maslinaste kada se dostigne zrelost. Gornji deo tela je tamnobraon, a donji žućkast. Polovi su identični, a mlade ptice imaju bogatije perje.

Pesma trstenjaka cvrkutića je spora, uznemirujuća jit-jit-jit sa tipičnim akrocefalinskim pištaljkama i mimikrijama.

Polnu zrelost trstenjaci cvrkutići stiču sa godinu dana života. Sezona parenja je između maja i avgusta, sa monogamnim parovima koji prave gnezdo u slobodnim kolonijama. Ženka uglavnom pravi duboko gnezdo u obliku čaše, od trske, cveća trave i biljaka. Ona izleže 3 do 5 jaja na kojima naizmenično leži sa mužjakom 11 do 14 dana. Zbog slične boje, u gnezdu se mogu naći i kukavičja jaja. Ptiće hrane oba roditelja i odlaze iz gnezda nakon 10 do 12 dana, a postaju nezavisni 10 do 14 dana kasnije.

Trstenjak cvrkutić se hrani raznovrsnom hranom koja se sastoji uglavnom od raznih insekata, ali uključuje voće, seme i cveće. On uglavnom hvata svoj plen na stabljikama, u žbunovima i na zemlji.

Pročitano 376 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Trstenjak cvrkutić - ptica vodenih staništa obraslih trskom