Artnit

Subota, 03 Mart 2018 12:07

Flamingo - plamenac Istaknut

Flamingo je najpoznatija ptica močvarica, koja se prepoznaje po ružičastoj boji perja i neobično zakrivljenom kljunu. Poznat je i po imenima plamenac i crvena čaplja. Živi u različitim podnebljima, od južne Afrike do Evrope, od Južne Amerike do istočne Azije, najčešće u trščacima, na obalama plitkih bara, između vodenih biljaka i trava. Veoma graciozno se kreće, a kada leti, ispruži vrat, istegne noge i ubrzano, ritmički maše krilima.

Flamingo (Phoenicopterus) je naziv za vrste ptica iz porodice flamingosi (Phoenicopteridae), odnosno istoimenog reda (Phoenicopteriformes). Naziv potiče od španske reči flamengo, što znači vatra, a latinizirani grčki termin za flamingose Phoenicopterus znači krvavocrveno perje. Postoji šest vrsta flaminga, koje se razlikuju po boji, veličini i staništu.

Najveća vrsta flamingosa je visoka oko 110 do 150 cm i teška 2 do 4 kg, sa rasponom krila oko 1,5 m. Mužjaci i ženke isto izgledaju, iako su mužjaci malo veći. Vrat je dug, tanak, zakrivljen i veoma savitljiv. Kljun je ružičaste boje, sa crnim i skučenim vrhom. Oči su bledožute. Noge su duge, mršave najčešće potpuno ružičaste. Krila su uska.

Ružičasta boja perja flamingosa potiče od njihove ishrane. Intenzitet obojenosti zavisi od količine vodenih bakterija i beta-karotena koje uzimaju hranom. Perje može varirati od svetloružičaste do jarkocrvene, a na krilima mogu biti neka pera crvene i crne boje. U zatočeništvu njihovo perje počinje da gubi ružičastu boju i postaje belo osim ako ne nastave da se hrane račićima.

"Žlezde za ulepšavanje" se nalaze na dnu repa flamingosa. Neki naučnici smatraju da ih koriste u doterivanju kako bi privukli partnera. Naime, primećeno je da tokom sređivanja perja, flamingosi trljaju glavu o žlezdu, a odmah zatim o vrat, grudi i leđa.

Flamingosi žive, hrane se, razmnožavaju i gnezde u velikim kolonijama koje se sastoje od nekoliko stotina do nekoliko hiljada jedinki, kako bi se zaštitili od grabljivica. Obično žive upareni, monogamnim načinom života i veoma retko menjaju partnere.

Par flamingosa od gomile blata pravi uzvišenje visoko 40 cm sa udubljenjem na vrhu u koje ženka polaže jedno, a vrlo retko dva jaja. Oba roditelja na smenu leže na jajetu iz koga se posle 26 do 31 dan izleže beli ili sivi mladunac svetlocrvenog pravog kljuna i crvenih ili ružičastih nogu. Njihova boja menja se u ružičastu u trećoj godini. Roditelji sipaju mladuncima u kljun tamnocrvenu tečnost, bogatu mašću i proteinima, poznatu kao mleko iz guše. Kada prestanu da ih hrane, roditelji ih napuštaju, a oni se okupljaju u velike grupe i sa ostalim mladuncima iz kolonije odlaze u "obdanište", gde će se o njima starati nekoliko odraslih ptica.

Flamingosi se hrane račićima, malim ljuskarima, larvama insekata i modrozelenim algama. Svojim nogama, na kojima imaju male plovne kožice, udaraju po muljevitom dnu kako bi izmešali komadiće hrane sa vodom, a ponekad i plivaju ili rone dok traže hranu. Kljunovima, a ponekad i celom glavom, zabijaju u rastresito zemljište i usisavaju zajedno blato i vodu, a dok jedu okreću glavu naopačke da bi filtrirali hranu iz vode.

Pročitano 3014 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Februar 2019 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Flamingo - plamenac