Nedelja, 21 Januar 2018 11:34

Rumenka - obična rumenka Istaknut

Carpodacus erythrinus, poznatija u narodu kao rumenka i obična rumenka je najrasprostranjenija vrsta zebe u Aziji i Evropi. Njena staništa su obodi i proplanci vlažnih listopadnih šuma, žbunje i šumarci vrbe blizu potoka, reka i močvara na različitim nadmorskim visinama. U toku zime se može videti i u voćnjacima, baštama, suvim šumama hrastova.

Carpodacus erythrinus pripada grupi zeba iz roda Carpodacus. Ime roda potiče od grčke reči karpos, što znači voće i dakno, što znači gristi, a ime vrste od latinske reči erythrinus, tačnije od erythros, što znači crven.

Rumenka je duga 13 do 15 cm, teška 21 do 26 g, dok su krila duga 22 do 26 cm. Odrasli mužjak ima jarkocrvenu glavu, grudi i trtični deo, tamnobraon krila sa dve trake i beli stomak. Posle mitarenja između septembra i oktobra, crveni delovi na mužjaku se povlače i tokom zime postaju svetliji. Ženke i mladunci su tamniji sa žućkasto-braon prelivom odozgo, svetlijim trtičnim delom i sivom glavom. Kljun je masivan, kratak sa zakrivljenom gornjom ivicom. Oči su male, tamne i u obliku perle. Pesma je veoma karakteristična, melodično, meko i kratko zviždanje.

Rumenka pravi gnezdo nisko u žbunju, skoro na zemlji ili na gustom debljem drvetu od suvih stabljika i oblaže ga korenskim vlaknima. Ženka u maju ili junu izlegne 4 do 6 jaja tamnoplave boje sa braon tačkama i tamnobraon flekama na kojima leži 11 do 13 dana. Pošto se izlegnu, ptići napuštaju gnezdo u roku od 10 do 15 dana.

Rumenke se hrane semenjem i pupoljcima različitih vrsta biljaka, kao i insektima.

Deo populacije rumenki je migratoran i zimu provodi u južnoj Aziji. U Srbiji predstavlja jednu od najređih gnezdarica. Spada u ugrožene vrste ptica i strogo zaštićene.

Pročitano 79 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Rumenka - obična rumenka