Artnit

Sreda, 03 April 2013 20:01

Gugutke - verni partneri za ceo život Istaknut

Gugutka živi u blizini ljudskih naselja, u parkovima, voćnjacima i vrtovima. U mnogim jezicima ima narodno ime "turski golub" jer je početkom XX veka iz Turske počela da naseljava Evropu. Do danas nije objašnjeno kako su gugutke sa prostora Turske, gotovo invazivno naselile prostor čitave Evrope i na njemu opstale.

Latinsko ime gugutke Streptopeleia decaocto, znači golub sa ogrlicom. U grčkoj mitologiji Decaocto je bila preopterećena nedovoljno plaćena služavka. Bogovi su čuli njene molbe za pomoć i pretvorili je u gugutku, tako da je mogla da pobegne od svoje patnje. Kaže se da poziv gugutke još uvek odjekuje od njenih vapaja iz prethodnog života.

Gugutke se uglavnom viđaju u parovima. Kao i mnoge ptice i gugutka je verna svom partneru. Mužjak se udvara ritualnim letom koji počinje brzim vertikalnim penjanjem u visinu nakon čega se kružeći lagano spušta sa krilima postavljenim tako da čine obrnuto slovo V. Gugutke obasipaju jedna drugu nežnošću dok se udvaraju. Mužjak neprestano guguče i pravi čučnjeve.

Gugutke se često gnezde na simsovima prozora, na zaklonjenim delovima terasa, ali i na drveću, u dvorištima kuća, ili u parkovima. Parovi prave gnezdo od grančica, i to čine veoma neuredno. U gnezdo ženka polaže dva jaja. I mužjak i ženka leže na jajima dvadesetak dana. Ženka na jajima leži tokom noći, a mužjak tokom dana. Iz dva bela jajeta se izležu goli i slepi ptići o kojima brinu oba roditelja. Oni se dosta trude oko njih, ali kada dođe vreme da ih osamostale, posle dvadesetak dana, postaju veoma strogi. Surovo ih tuku i teraju od sebe. Do kraja sezone gugutka izvede četiri do pet generacija, ali ne može sve i da ih sačuva, jer često postaju plen svrake i vrane.

Glas gugutke je sličan glasu domaćeg goluba. Gugutka se oglašava troslogovnim gugutanjem, sa naglaskom na drugom slogu. Njena pesma gu-gu-gu se ponavlja mnogo puta. Kada je uplašena oglašava se oštrije.

Gugutka se lako pripitomljava i ponekad se čuva kao kućni ljubimac. I kada je u kavezu uvek je spremna da iz njega doleti na ruku svog domaćina da primi koje zrno hrane.

Pročitano 33271 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 03 April 2014 16:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Gugutke - verni partneri za ceo život