Sreda, 08 Novembar 2017 11:58

Personata - maskirani ljubavni papagaj Istaknut

Personata (Agapornis Personata) je mali, zdepasti afrički papagaj koji se gaji kao kućni ljubimac. Zbog belog kruga oko očiju poznat je po imenima maskirani ljubavni papagaj i ljubavni papagaj. Živi na prostorima Kenije i severne i centralne Tanzanije, u grmlju i drveću, uzduž rečnih korita, na visoravnima. Ovu vrstu papagaja prvi je opisao nemački istraživač, ornitolog Anton Reichenow 1887. godine.

Personata je velika oko 14,5 cm, krila su dužine 9,5 cm, a kljun do 2 cm. Ženka je u proseku krupnija od mužjaka, ali sa manjom glavom i ima slabiji intenzitet boja.

Osnovna boja personate je zelena. Leđa i krila su zelene, letna pera plave sa crnim vrhovima, a grudi žute boje. Glava je uglavnom crna, a vrat im ukrašava prsten žutog perja. Kljun je koralnocrvene boje. Oči su tamnobraon, a oko njih je neoperjan beli prsten. Rep je zelen, a spoljno perje oivičeno narandžasto-žutom trakom. Noge su sivkaste.

Pored prirodne boje personate uzgojem su dobijene i sledeće mutacije: plava, pastelnožuta, lutino, tamnozelena i maslinastozelena. Postoje i žuta, cimetna, šarena i albino mutacija koje nisu utvrđene kao prenosive.

Van sezone parenja personate žive u jatima od 20 do 80 ptica, koja se skupljaju u poljoprivrednim oblastima zbog lakše i bolje ishrane.

U prirodi se personate pare tokom suvog perioda u martu i aprilu, pa sve do juna, a nekad i do avgusta. Isti par ostaje tokom celog života, a tokom sezone parenja njihovo ponašanje se menja. Mužjaci su uznemireni, a ženke grade gnezdo od grančica u obliku kupole sa dva otvora i sa piljevinom na dnu u dupljama baobab drveća ili akacije, u rascepima ili u unutrašnjosti drugog drveća, kao i na žbunastom rastinju savana i na otvorenim pašnjacima. Apetit oba pola se povećava tokom ovog vremena. Mužjaci tokom udvaranja donose hranu u gnezdo i hrane svoju partnerku, a istovremeno jedno drugo doteruje. Ženka polaže 3 do 6 jaja u gnezdo, na kojima leži 23 dana. Mladunci su samostalni 2 nedelje posle izleganja.

Pri migracijama personate se oglašavaju glasno specifičnim piskutavim glasom. Njihovi pozivi su visoki i cvrkutavi dok su u letu ili sede.

Prirodna ishrana personate se sastoji od raznog semenja, bobica, pupoljaka i voća.

Zbog velikog izvoza personate su veoma ugrožene u poslednje vreme. Smatra se da u prirodnom staništu živi još oko 50 000 jedinki.

Pročitano 118 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Personata - maskirani ljubavni papagaj