Artnit

Utorak, 20 Juni 2017 13:14

Tukan - ptica ogromnog kljuna i jarkih boja Istaknut

Tukani (Ramphastidae) su porodica ptica iz reda detlića (Piciformes). Oni žive u zajednicama u manjim jatima duboko u gustim šumama i savanama Srednje i Južne Amerike i retko se viđaju iznad 3650 metara nadmorske visine. Malo je poznato o njihovom poreklu i načinu razvoja, a do sada je poznato 40 različitih varijacija ove vrste ptica. Smatraju se jednom od najčudnijih ptica koje danas postoje, a veoma veliki kljun živih boja nalik na klešta morskog raka ih odvaja od drugih ptica.

Iako izgleda težak, tukan je veoma lak, jer tanka rožnata prevlaka prekriva šuplju unutrašnjost kljuna, u kojoj su isprepletene brojne potporne palice. U zavisnosti od vrste tukani mogu da budu različitih dimenzija. Dužina tela varira od 29 do 63 santimetara, a težina može da bude od 130 do 680 grama. Perje je najčešće crno, sa žutim, belim, zelenim ili crvenim nijansama.

Tukan ima mala zaobljena krila, a dug rep je čašičnim zglobom povezan sa telom. Iako je relativno lak ne leti mnogo, obično skače sa drveta na drvo ili lebdenjem prelazi kratke distance.

Najupadljiviji deo tela tukana je veliki kljun, koji je često u jarkim pastelnim nijansama zelene, crvene, bele ili žute boje, i kod mužjaka obično duži. Kljun je uglavnom veći od cele njegove glave i može da čini polovinu, a kod nekih podvrsta je čak i duži od jedne trećine cele ptice. Jezik je ravan, perast i izrezan sa strane.

U prirodnim staništima tukani žive u parovima ili malim grupama. Oni se gnezde u dupljama drveća, a neke vrste preuzimaju napuštena gnezda detlića ili barbeta i ponekad ih oteraju i proširuju rupu. Na 2 do 4 godine oni ležu jaja. Ženka snese do 5 belih jaja na kojima leže oba roditelja 15 do 18 dana. Nakon izleganja ptići su potpuno goli i ostaju u gnezdu 40 do 60 dana, a o njima brinu i hrane ih oba roditelja.

Tukani se oglašavaju hrapavim neprijatnim kreštanjem, groktanjem i sličnim zvukovima, a nekoliko vrsta cvili i klikće. Dok sede visoko u krošnjama drveća oni često izgovaraju glasne pozive koji su praćeni ritualno pokretima glave i kljuna. Slične vrste tukana koje žive u istom staništu imaju nepogrešivo različite pozive što omogućava njihovo međusobno prepoznavanje.

Kada jede tukan veoma spretno koristi svoj kljun, klepeće njime i zabacuje glavu pre gutanja. Hrani se uglavnom voćem, ali i insektima i nekim kičmenjacima. Neke vrste aktivno love guštere, zmije, ptiće i ptičja jaja.

 

Pročitano 905 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Tukan - ptica ogromnog kljuna i jarkih boja