Subota, 27 Maj 2017 11:06

Neke zanimljivosti o ćukovima Istaknut

Ćuk je vrsta ptice iz porodice sova koja spada u najugroženije vrste ptica. On naseljava otvorena i poluotvorena staništa sa usamljenim drvećem ili manjim zabranima, parkove, vrtove, kamenjare, obale reka i potoka sa kresanim vrbama i drugim drvećem. Ova tipična noćna ptica, najaktivnija je od sumraka do ponoći. Danju često prebiva u gustoj vegetaciji, u rupama zidova, stena ili drveća. Ponekad se spušta na ograde, telefonske stubove, gole grane ili gomile zemlje i stena.

Ćukovi su teritorijalne ptice. Mužjaci pevaju na različitim granama na svojoj teritoriji i "reklamiraju" svoja potencijalna gnezda pevajući blizu njih. Pevanje obično počinje u februaru, a glavno udvaranje počinje u martu. Mužjaci često imaju duet sa ženkama tokom udvaranja. Parovi održavaju doživotnu vezu.

Rupe u drveću, kao i šuplje grane starih voćnjaka su omiljena mesta za gnezda ćukova. Često prihvataju veštačko gnezdo i kućicu za ptice, kao i rupe ili šupljine u zidovima, ispod strehe, na zemlji ili na glinenim obalama reka ili kotlina, u stenama i zidovima peščanih jama, napuštena rupe sisara u zemlji, rupe termita, ali oni mogu praviti gnezdo i u kutijama.

Ženka izleže od 2 do 5 belih jaja uglavnom krajem marta ili početkom aprila, sa inkubacijom do 28 dana. Iako mladunci nisu u potpunosti osposobljeni za oko 35 do 40 dana, napuštaju gnezdo i mogu sami da brinu o sebi, ali roditelji ih hrane još oko 20 dana, nakon čega napuštaju roditeljsko područje i nastavljaju samostalno da žive. Većina mladunaca odlazi u jesen, najčešće do 20 kilometara od njihovog rodnog mesta.

Kada su uznemireni ćukovi kao petlovi zauzimaju uspravan položaj, a zatim brzo pokreću svoje telo gore i dole. Ako su i dalje ugroženi, oni će odleteti, ili se povući u obližnju rupu.

Kao i većina sova, ćukovi su bučne ptice, sa širokim spektrom poziva, a često se mogu čuti tokom dana. Ćukovi su glasno aktivni skoro cele godine, a posebno oko perioda udvaranja. Mužjaci obično počinju da pevaju u sumrak, a ponekad i danju, a mogu se čuti noću tokom udvaranja.

Ćuk se uglavnom hrani velikim insektima, ali i drugim manjim pticama, glodarima, kišnim glistama.

Ćuk je tipična ptica selica. Gnezdi se u južnoj Evropi, zapadnoj i srednjoj Aziji, a u septembru se seli na jug Afrike. U aprilu se vraća na istu teritoriju i u istu rupu u kojoj se gnezdio.

Pročitano 274 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o ćukovima