Četvrtak, 04 Maj 2017 11:24

Ždralovi - elegantne dugonoge ptice Istaknut

Ždralovi (Gruidae) su porodica velikih, dugonogih i dugovratih ptica iz reda ždralovki (Gruiformes), kojoj pripada 15 vrsta koje žive širom sveta, osim u Južnoj Americi i na Antarktiku. Oni spadaju u najelegantnije, ali i u najugroženije ptice. Na prvi pogled liče na čaplje, ali obično su veći i imaju delimično golu glavu, veći kljun i kompaktnije perje.

Mužjak ždrala je dug do 130 cm, težak do 7 kg, a ženka je nešto manja i lakša. Raspon krila je do 2,4 m, a u letu su noge duže od repa. Boja većine vrsta ždralova je svetla, srebrnosiva, a prema ekstremitetima sve tamnija, dok su glava i vrat crni. Takođe, kod većine vrsta bele pruge počinju kod oka i mogu da dosežu do leđa, crveni delovi kože na glavi i vratu su goli, a krilna pera su na krajevima malo iskrzana.

Ždralovi lete ispruženog vrata, dok noge zaostaju iza. Nakon prvog mitarenja dobijaju perje pune dužine, a zatim ga menjaju svake druge do četvrte godine, uglavnom u periodu podizanja mladunaca. Kada sklope krila njihovo perje seže daleko preko repa.

Većina vrsta ždralova su veoma društvene ptice. Osim u vreme gnežđenja, okupljaju se u velika jata, čak i sa hiljadu jedinki. Oglašavanje im pomaže u komuniciranju i oglašavaju se na razne načine. Kada su uzbuđeni, javljaju se glasnim, zviždavim tonovima, a kada nešto mole, oglašavanje je nalik na jadikujuće pijukanje. Glasno ćurlikanje služi međusobnom javljanju unutar porodice, mladuncima se oglašavaju nežnim ćurlikanjem, a kada ih upozoravaju koriste oštre ravnomerne tonove.

Većina vrsta ždralova živi u trajnim monogamnim zajednicama. U vreme koje prethodi parenju, ždralovi izvode svadbeni ples, koji se često naziva "ždralov ples". Ovim plesom pokazuju privrženost i raspoloženje, komuniciraju i obeležavaju teritoriju. Mužjaci i ženke plešu raširenih krila, skaču u vazduh i glasno trube. U paru se kreću ravno i u zavojima, približavajući i udaljavajući se, poskakuju, izvode piruete, klanjaju se jedno drugom, klimaju glavama, obilaze oko svog partnera i bacaju kljunovima u vazduh različit materijal, hodaju ukočenih nogu ili savijajući "kolena". Uspravljanjem gornjeg dela tela i spuštanjem raširenih krila, ženka grgutavim oglašavanjem poziva mužjaka na parenje. Nakon parenja, mužjak najčešće skače preko ženke prema napred, a zatim se oglašavaju u duetu, čiste i sređuju perje. Ovaj duet se povremeno oglašava kroz razdoblje gnežđenja, a i kasnije, kao znak zajedništva para.

Ždralovi se gnezde u močvarama, na udaljenim mestima kao što su arktičke tundre, stepe, visoravni i močvarne šume. Gnezdo prave zajedno mužjak i ženka u blizini vode među močvarnim rastinjem, a veoma retko i na tlu, trudeći se da ga drže dalje od gnezda ostalih parova iz kolonije. Leglo ima najčešće dva jaja, na kojima leže naizmenično mužjak i ženka. Nakon oko 30 dana, kada se mladunci izlegnu, ženka se stara o njihovoj ishrani, a mužjak ih štiti. Posle 10 nedelja mladunci mogu da lete.

Ždralovi koji žive u toplim klimatskim područjima su stanarice, a one vrste koje se gnezde u hladnijim područjima zimu provode na području južne Evrope, severne Afrike i južne Azije. Migriraju u jatima koja su obično formirana u V oblik i često se oglašavaju u letu.

U skladu sa prostornim i klimatskim uslovima ždralovi menjaju svoju ishranu. Oni jedu male glodare, ribe i vodozemce, a u jesen žitarice i bobice raznih vrsta.

Ždralovi spadaju u ugrožene vrste ptica, a u Srbiji su zaštićena vrsta.

Pročitano 319 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ždralovi - elegantne dugonoge ptice