Četvrtak, 02 Mart 2017 12:32

Ružičasti pelikan - veliki beli pelikan Istaknut

Ružičasti pelikan (Pelecanus onocrotalus) poznat po imenima veliki beli pelikan i ružičasti nesit je vrsta iz porodice pelikana, koja spada među najveće leteće ptice i dobro je adaptirana za život na vodi. U XIX veku se gnezdio u Srbiji, ali je isušivanjem močvara nestao. Danas se veoma retko može videti tokom seobe i lutanja, uglavnom duž Dunava i drugih vodenih površina u severnim delovima zemlje. Staništa su mu prostrana i plitka jezera močvarna područja, sporotekuće reke i njihove delte, estuari i lagune u jugoistočnoj Evropi, Aziji i Africi.

Ružičasti pelikan je bele boje, sa ružičastim predelom oko očiju i ružičastim nogama. Dug je 140 do 180 cm, sa rasponom krila 226 do 360 cm, a težak 9 do 15 kg. Kljun je dug 29 do 47 cm. Mužjak je veći od ženke i ima dug kljun povijen nadole, dok ženka ima kraći i ravniji kljun. Mladunci su sive boje i imaju tamna letna pera.

Kratke, jake noge i stopala spojena kožicom za plivanje pokreću ružičastog pelikana u vodi i pomažu mu pri poletanju sa površine vode. Oni su i dobri letači i često putuju u grupama koje imaju oblik slova V. Pošto su ptice selice sele se iz Evrope i severozapadne Azije i zimuju oko Crvenog mora.

Ružičasti pelikan se gnezdi kolonijalno u velikim tršćacima, na muljevitim, peščanim, šljunkovitim ili plutajućim ostrvima. Sezona parenja počinje u aprilu ili maju. Tokom sezone parenja mužjak se ponaša teritorijalno, otvara, zatvara, pljeska svoj kljun i klanja se, a može i da napadne kljunom druge mužjake koji dođu preblizu. U parenju mužjak ima ružičastu kožu na licu, a ženka narandžastu. Ženka snese do 4 jajeta, na kojima leži 29 do 36 dana. Kada se izlegnu, nakon 75 do 85 dana ptići dobiju perje, a nakon 3 do 4 godine mogu da se pare.

Ujutru ružičasti pelikani napuštaju gnezdo i tragaju za hranom i tada mogu da prelete i do 100 km. Uglavnom se hrane ribom, a jedu i mladunce drugih ptica, žabe, kornjače i plen drugih ptica. Grupa od 6 do 8 velikih ružičastih pelikana se na vodi može sakupiti u grupu oblika potkovice, i tako se zajedno hraniti. Oni istovremeno zaranjaju svoje glave, stvarajući krug raširenih kljunova, i spremni su da ulove ribu.

Ružičasti pelikan je ugrožena vrsta ptice i strogo zaštićena u Srbiji.

Pročitano 349 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Ružičasti pelikan - veliki beli pelikan