Sreda, 25 Januar 2017 11:41

Dugorepi kvecal - ptica upadljivo zelenog i crvenog perja Istaknut

Dugorepi kvecal (Pharomachrus mocinno) je ptica upadljivo zelenog i crvenog perja iz porodice trogona, koja se smatra za jednu od najlepših vrsta ptica. Ona živi na vlažnim visoravnima i u gustim planinskim šumama Srednje Amerike. Takođe, predstavlja i nacionalni simbol Gvatemale.

Dugorepi kvecal je dug od 36 do 40 cm, sa repom do 65 cm, a težak oko 210 g. Njegove oči su crne, a kljun mužjaka je žut, dok je kljun ženke crn.

Osim kada počne sezona parenja, dugorepi kvecali obično žive sami. Tokom sezone parenja, mužjaku raste dvostruki rep koji oblikuje perje dužine i od jednog metra, dok ženka nema duga pera, ali ima sjajnu plavu, zelenu, crvenu boju perja, kao mužjak mada manje življu. Mužjak izvodi spektakularan let, koji traje nekoliko sekundi. On se diže uvis iz krošnji drveća lelujavim letom uz glasno javljanje, a zatim se obrušava i ponovo nestaje u krošnjama.

Gnezdo prave mužjak i ženka u duplji koje iskopaju kljunom i nogama u trulom stablu ili termitnjaku, ali mogu da preuzmu i neku napuštenu duplju. Ženka obično izleže dva do tri svetloplava jaja, na kojima leži u gnezdu dve do tri nedelje. Kada se izlegnu ptići o njihovom podizanju brinu oba roditelja. Ptići mogu da lete za oko tri nedelje starosti, ali mužjacima duga zadnja pera počinju da rastu za tri godine.

Dugorepi kvecal se hrani uglavnom voćem, bobičastim plodovima stabala divljeg avokada, a nešto manje insektima kao što su ose ili mravi, ali i žabama i gušterima.

Dugorepi kvecali su slabi letači. Njihovi predatori su orlovi i jastrebovi, dok se lasice i veverice hrane njihovim ptićima i jajima.

Zbog uništavanja njihovih staništa dugorepi kvecali su veoma ugrožene ptice.

Pročitano 410 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Dugorepi kvecal - ptica upadljivo zelenog i crvenog perja