Četvrtak, 19 Januar 2017 12:16

Batokljun - trešnjar Istaknut

Batokljun (Coccothraustes coccothraustes) je ptica pevačica iz porodice zeba, koja je dobila svoje popularno ime po izrazitom krupnom kljunu, čunastog oblika. Poznat je i po imenu trešnjar, jer se veruje da snažnim kljunom može slomiti koštice od trešnje i jesti njihov sadržaj. Rasprostranjen je u Evropi, severnoj Africi, istočnoj Aziji uključujući i severni deo Japana, najčešće u listopadnim šumama u kojima, drveće daje plodove, a može se naći i u zimzelenim šumama ako u blizini postoji izvor vode. Ponekad se viđa i u parkovima, drvoredima, voćnjacima i vrtovima.

Švajcarski prirodnjak Konrad Gesner je opisao i ilustrovao batokljuna u svom delu Istorija životinja objavljenom 1555. godine. On koristi latinsko ime coccothraustes, koje je izvedeno iz grčkog jezika. Kokkos znači seme ili jezgro, a thrauo znači probijanje ili razbijanje.

Batokljun je dug oko 18 santimetara, sa rasponom krila od 29 do 33 santimetara i težinom između 48 i 62 grama. Njegov izgled je zdepast, ružičaste noge kratke, a rep kratak rašljast. Glava je okrugla, široka svetlobraon boje, oči braon boje, grlo crno, jak kljun sive boje, strane vrata i leđa sivi, a stomak sivo-braon. Krila su tamnobraon boje, a po njihovoj sredini se protežu i tri linije, braon, bela i plava. Ženke su manje od mužjaka i imaju manje upadljivo, svetlije perje.

Batokljun se gnezdi, u periodu od aprila do juna. Okruglasta gnezda pravi mužjak na grmlju ili na bočnoj grani drveta na visini od 3 do 7 metara, od grančica i lišajeva, a oblaže ga vlakancima travki i korenčićima. Ženka snese 2 do 7 belkastih jaja sa tamnim pegama i na njima leži oko dve nedelje, dok joj hranu donosi mužjak. Kada se izlegu ptići hrane ih oko dve nedelje oba roditelja, dok se ne osamostale potpuno nakon mesec dana starosti.

Nakon gnežđenja batokljun napušta područje i skita se u manjim grupama, a tokom zime severne populacije se sele prema jugu. Po tlu se kreće vešto. Vrlo je plašljiv i zato se ne može videti lako.

Dok pije i jede batokljun je prilično agresivan prema jedinkama iz svoje vrste ili druge, pa i većih ptica. Često se hrani u grupama, naročito zimi. Koštice trešnje, šljive, trnjine, masline, oraha, lešnika čijim se sadržajem hrani drobi snažnim kljunom i viličnim mišićima. Hrani se i bobicama, pupoljcima i povremeno gusenicama i insektima, a može sažvakati i lišće masline.

Batokljun spada u ugrožene vrste ptica i zato je strogo zaštićena vrsta.

Pročitano 642 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Batokljun - trešnjar