Artnit

Ponedeljak, 16 Januar 2017 12:06

Zelendur - verdun Istaknut

Zelendur (Carduelis chloris) je mala ptica iz porodice zeba slična vrapcu, poznata i po imenu verdun. Po zelenoj boji mužjaka vrsta je dobila ime. Naime, naučno ime khloris, potiče od antičke grčke reči za ovu pticu što znači zeleno, a verde na italijanskom jeziku takođe znači zeleno. Rasprostranjena je u Evropi, severnoj Africi i jugozapadnoj Aziji. Često se može videti u parkovima, baštama, vrtovima, voćnjacima, drvoredima uz gradske saobraćajnice i uz rubove šuma. Na Malti je pripitomljena i gaji se kao kućni ljubimac.

Zelendur je dug oko 15 santimetara, težak oko 20 grama. Na njemu preovladavaju zelena i žuta boja. Ženka i mladunci su braonkaste boje.

Mužjak i ženka zajedno prave gnezdo na drveću ili žbunju, obično od suve trave i manjih grančica. Ženka snese 3 do 8 jaja na kojima leži oko dve nedelje, a mužjak brine o hrani. Nekoliko dana nakon što se ptići izlegu, oba roditelja vode brigu o njihovoj ishrani i hrane ih najčešće insektima, paucima ili semenkama.

Van sezone parenja zelenduri ponekad samostalno formiraju velika jata, ili sa zebama ili žutovoljkama.

Zelendur je uglavnom stanarica. Deo koji se seli vraća se početkom aprila na sever.

U toku zime, kada vlada nestašica hrane, zelenduri pokušavaju da dođu do hrane na razne načine, što se često završava sukobom ili većim okršajima. Oni su agresivni na hranilicama za ptice, gde teraju sve ostale ptice, a ponekad se i međusobno potuku, dižući se postupno visoko u vazduh.

 

Pročitano 2188 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Zelendur - verdun