Petak, 13 Januar 2017 12:17

Prunellidae - popići Istaknut

Porodica malih ptica pevačica Prunellidae nalik na vrapce, poznatija po nazivu popići obuhvata 13 vrsta, koje su rasprostranjene u delovima Evrope, Azije i severne Afrike. Većina vrsta nastanjuje mozaična staništa sa žbunjem, često u planinskim ili visokoplaninskim predelima. Ponekad mogu da se vide i u gradu, gde zimi posećuju hranilice za ptice.

Većina vrsta popića su braon do sive boje. Mužjaci i ženke imaju slično perje, ali su mužjaci malo veći i jarkijih boja i imaju malo veća i teža krila. Uglavnom su dugi do 20 santimetara i teški između 25 i 35 grama. Liče na vrapce, ali imaju tanji i šiljatiji kljun. Krila su im kratka i zaobljena, a četvrtast rep relativno kratak, dok su noge i stopala snažni.

Kod većine vrsta popića mužjak i ženka zajedno prave otvoreno gnezdo obično na tlu, u pukotini stena, niskom grmlju. Gnezdo je u obliku šolje, napravljeno od mahovine, delića biljaka i perja.

Popići imaju neobično fleksibilne sisteme parenja i udvaranja, koje traje od marta do avgusta. Veoma retki su parovi mužjak i ženka, a mužjak može da se pari sa nekoliko ženki, a ženka sa nekoliko mužjaka. Udvara se uglavnom mužjak pesmom kojom želi da privuče atraktivnu partnerku. Ženka izleže 3 do 6 zelenih ili plavih jaja. Inkubacija traje 11 do 15 dana, a oba roditelja dele dužnosti inkubacije.

U toku leta popići se hrane insektima, a zimi semenkama i bobicama. Oni takođe mogu da progutaju prašinu i pesak kako bi njihov stomak olakšao varenje ovog semena.

Popići su relativno tihe, nenametljive ptice i malo društvenije u toku sezone parenja. Oni provode većinu svog vremena u rastinju, gde skaču ili trče. Iako nisu selice, oni će napustiti najhladnije delove zimi.

Neke vrste popića spadaju u ugrožene vrste ptica i zato su strogo zaštićene.

Pročitano 377 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Prunellidae - popići