Artnit

Nedelja, 26 Juni 2016 11:29

Kaluđerica - monah papagaj Istaknut

Kaluđerica (Myiopsitta monachus) poznata i po nazivima monah papagaj ili opatica je vrsta papagaja koja živi u Južnoj Americi, u Boliviji, Brazilu, Urugvaju, Paragvaju i Argentini, na nadmorskim visinama iznad 1000 m. Veoma je inteligentna ptica, društvena i popularna kao kućni ljubimac.

Kaluđerica je velika 27 do 30 cm i po veličini spada u srednje papagaje. Mužjak je malo krupniji od ženke. Kaluđerica ima plavo-zeleni rep, snažna zelena leđa, grudi svetlosive-plave boje sa tamnoplavim-crnim poprečnim prugama. Čelo je sivo-drap, deo glave na temenu zelen, crne krupne oči i belo-sivi snažan kljun. Mladunci se razlikuju od roditelja po nešto bleđim bojama i grudi su im sive sa bledo izraženim prugama.

U jatu se kaluđerice veoma glasno oglašavaju, posebno kada su u opasnosti ili kada primete nešto uznemiravajuće. Hrane se semenjem različitih trava, drveća i drugih biljaka, kao i voćem i pupoljcima, cvećem i povremeno insektima.

Kaluđerice se gnezde u kolonijama, na taj način što više parova koristi jedno gnezdo. Gnezdo nalik na gnezda vrana i svraka prave i do 3 meseca, na visokom žbunju ili granama drveća od grančica. Prvi par kaluđerica pravi osnovu gnezda, ženka oblaže unutrašnjost tankim trakama od kore drveća i vlatima trave, a mužjak obavlja završni deo. Ovom paru se pridružuju i drugi parovi, koji rade na povećavanju obima postojećeg gnezda praveći i njihova. U zavisnosti od broja parova koji učestvuju u pravljenju gnezda, cela konstrukcija prvog gnezda može da bude velika i do 3 m u prečniku i teška do 200 kg. Sa strane ili sa dna u odnosu na početno pravljeno gnezdo prvog para, svaki par ima svoj odvojen ulaz. Unutrašnjost svakog gnezda je veoma osobena, jer svako gnezdo poseduje ulaz, predsoblje i deo za ležanje.

U toku jedne sezone par kaluđerica može da izvede i do 2 legla, a najčešće koristi isto gnezdo i tokom narednih godina. Nakon parenja ženka polaže 4 do 6 belih jaja u periodu od 2 dana. Mladunci se izležu nakon 22 do 26 dana i ostaju u gnezdu 6 nedelja. Nakon 7 dana posle izletanja počinju sami da traže hranu.

Pročitano 2328 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 03 Juni 2019 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Kaluđerica - monah papagaj