Artnit

Nedelja, 17 Februar 2013 22:09

Detlić - kuc, kuc Istaknut

Akseli Gallen Kallela - Veliki crni detlić Akseli Gallen Kallela - Veliki crni detlić

Detlić je ptica koja se odmah prepoznaje po besomučnom kljucanju u drvo. Postoji više od 180 vrsta detlića koje žive širom sveta osim u Australiji, Madagaskaru i Novom Zelandu. Detlići žive u šumskim predelima, ali se mogu videti u blizini ljudskih naselja i u parkovima.

Perje detlića je najčešće crne, bele, crvene ili žute boje, ali ima ih narandžastih, zelenih, braon, kestenjastih i zlatnih. Mužjaci i ženke iste vrste su veoma slični i gotovo je nemoguće da se primeti razlika.

Detlić ima veoma oštar, jak i prav kljun u obliku dleta, po kome je i dobio ime na srpskom jeziku. Na engleskom jeziku se zove woodpacker, što znači kljucač drveta ili onaj koji kljuca drvo.

Jak kljun i veoma dugačak, lepljiv jezik u obliku strele omogućava detliću da iz stabala i grana drveća izvlači razne insekte, larve i crve. Kljun mu služi i da u stablima ili granama pravi gnezdo. Snažan kljun u kombinaciji sa izrazito krutim repnim perima omogućava mu da se pridržava za drvo i da veoma jako i brzo udara koru drveta.

Utvrđeno je da detlić besomučno kljuca u drvo 12 000 puta na dan. Svake sekunde detlić to učini oko 20 puta pokrečući glavu brzinom od 0,7 metara u sekundi. Detlić ne može da se povredi, jer pre svega ima nesrazmerno mali mozak u odnosu na oči i veličinu glave. Oko mozga je tkivo slično penastoj gumi koja se koristi za pakovanje osetljivih uređaja. Tkivo, kao i jezik detlića koji se proteže duž lobanje, štite ga od povreda i ublažavaju udare.

Detlić nema vokalnu pesmu i umesto toga on udara u rezonantne predmete kao što su šuplja stabla, električni vodovi, dimnjaci, oluci. Svojim udaranjem on želi da privuče partnera, označi svoju teritoriju ili komunicira sa drugim detlićima.

Najpoznatiji detlić na svetu je Pera Detlić, lik iz crtanog filma. (Woody Woodpecker) koji su kreirali i usavršavali Ben Hardaway, Wolder Lentz i Alex Lovy. On se prvi put u javnosti pojavljuje u epizodi Knock Knock 1940. godine. Crtani filmovi o Peri Detliću su prvi put prikazani na televiziji 1957. godine. Pera Detlić je dobio i svoju zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih. On je menjao i svoj izgled kao i glas tokom godina. Najpoznatija njegova fraza je "Ha-ha-ha-HAA-ha!"

Velika pretnja za detliće danas je gubljenje prirodnog staništa kroz urbani razvoj ili kroz prirodne katastrofe kojima se uništava drveće za njihovu ishranu i gnežđenje. Razvoj i sve veće korišćenje insekticida takođe, eliminiše izvore hrane za detliće.

Pročitano 12683 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 07 Februar 2015 12:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Detlić - kuc, kuc