Petak, 29 Maj 2015 11:27

Šumska sova - ptica sa dobrim noćnim vidom Istaknut

Šumska sova (Strix aluco) je vrsta ptica koja pripada redu sova (Strigiformes) i porodici pravih sova (Strigidae). Živi u Evropi, Evroaziji i Aziji. Često se može videti u poluotvorenim listopadnim ili mešovitim šumama i predelima blizu vode. U gradovima se može videti u parkovima i vrtovima sa starim drvećem. Poznata je po svom oglašavanju, koje se ponavlja u razmaku od tri sekunde: huu-hu-hu.

Šumska sova je duga 37 do 43 cm, sa rasponom krila 81 do 96 cm, težine od 400 do 800 g. Ženke su veće i teže od mužjaka. Perje je svetlobraon do sivo-braon boje, sa tamnim uzdužnim prugama. Kljun je svetložute boje. Rep je kratak, a noge su veoma operjale.

Na velikoj okrugloj glavi šumske sove, na kojoj nema ušne školjke su velike tamnobraon oči koje su često blede. Njen vid je 10 do 100 puta bolji nego ljudski, a imaju i dobar noćni vid. Uši se razlikuju po strukturi i asimetrične su, što joj poboljšava sluh, tako da svoj plen može da locira i u potpunoj tami.

Većinu aktivnosti šumska sova obavlja noću. Danju se odmara u gustoj krošnji drveta, blizu stabla, u nekoj šupljini, na tavanu, ispod krova ili dimnjaka. Veoma spretno i tiho leti, sa malo zamaha zaobljenim krilima, i dobro pamti svoju teritoriju.

Šumske sove se sparuju jednom i uglavnom ostaju u istim parovima ceo život. Par koji se vezao, brani svoju teritoriju i održava iz godine u godinu. Često se gnezde u šupljinama starog drveća, pukotinama stena, delovima zgrada, a ponekad i na tlu, gde postaju plen divljih svinja, lisica, kuna, zmija, pasa, a neke se nastanjuju i u napuštenim dupljama veverica ili napuštenin gnezdima većih ptica, odakle im često ispadaju jaja i ptići.

Ženka snese 3 do 6 sjajnih, zagasitobelih jaja, na kojima sedi oko 30 dana, dok je mužjak hrani. Dok se ptići ne osamostale, za 28 do 35 dana hrani ih ženka, a hranu donosi mužjak. Mužjak i ženka brinu o ptićima 2 do 3 meseca posle njihovog izleganja, a gnezdo i njih brane od napada uljeza oštrim kandžama. Od avgusta do novembra mladi traže teritoriju gde će da se nasele i lutaju čak i do 100 km od mesta izleganja, a ako ne nađu često uginu od gladi.

Šumska sova obično lovi noću, a kada hrani ptiće i danju. Pre nego što se tiho i naglo obruši do plena gleda sa visine. Često se hrani glodarima koji žive u šumi, ali i sisarima do veličine mladog zeca, pticama, insektima, kišnim glistama. Hranu uglavnom gutaju celu.

Šumska sova spada u ugrožene vrste ptica, a u Srbiji je zaštićena vrsta.

Pročitano 1911 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Šumska sova - ptica sa dobrim noćnim vidom