Artnit

Ponedeljak, 21 Januar 2013 20:56

Kućni ljubimci - za spokojan dom Istaknut

Kućni ljubimci imaju posebnu ulogu u našem životu. Oni nas uče ljubavi i poverenju, pružaju nam pažnju i prijateljstvo, doprinose kvalitetu našeg života i unose spokoj u naš dom. Osim toga oni imaju oreol nevinosti i prostodušnosti slično kao i deca, pa su zbog toga mnogim ljudima neodoljivi. Oni pomažu ljudima jer imaju osećaj empatije i dozvoljavaju da im se ljudi približe i dodirnu ih, da im pokažu emocije. Spontani su i zabavni i često pružaju bezuslovnu ljubav kakva se retko sreće kod ljudi.

Animal-Assisted Therapy (AAT), ili terapija uz pomoć životinje, ideja je psihologa Borisa Levinsona koji je 50-ih godina prošlog veka otkrio da je njegov pas Džingles pomogao autističnom detetu, kojem on nije mogao da pomogne. Najčešće korišćene životinje u AAT-u su psi, ali od pomoći su i mačke, ptice, zečevi, delfini i u modernije doba konji.

Kućni ljubimci zapravo najviše pomažu u prevazilaženju depresije blagih i umerenih simptoma. Takođe, utvrđeno je da pomažu da se smanji krvni pritisak, potpomažu osećaj smirenosti, smanjuju osećaj samoće i povećavaju samopouzdanje. Čuvanje kućnog ljubimca podstiče ljude i na fizičku aktivnost (svakodnevno izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju, aktivnosti hranjenja...), što utiče i na poboljšanje zdravlja.

Moć kućnih ljubimaca da poboljšaju raspoloženje vlasnika može se izraziti sa dve reči: bezuslovna ljubav. Psi posebno prednjače u tome. Ali osim pasa i drugi kućni ljubimci, mačke, ptice, ribice, hrčak, morsko prase, kornjača, zec ili neka druga tropska životinja kao što je na primer kameleon, mogu biti izuzetno odane i dobro su društvo, posebno osobama koje su usamljene. I samo njihovo prisustvo reguliše puls, smanjuje napetost, "smiruje živce". Maženje kućnog ljubimca može delovati izuzetno umirujuće. Potrebno je provesti 15 do 30 minuta dnevno sa mačkom ili psom kako biste ublažili teskobu i rasteretili se stresa. Samo posmatranje ribica u akvarijumu imaće isti efekat. Naše telo prolazi kroz promene za vreme druženja sa kućnim ljubimcima, što utiče na raspoloženje. Nivo hormona stresa kortizola se snizi, a stvaranje serotonina, hemikalije koju povezujemo uz dobrobit organizma, se povisi.

Lepo je imati kućnog ljubimca. Psiholozi podsećaju i da prethodno treba dobro razmisliti o finansijskim i stambenim uslovima, kao i o drugim obavezama i mogućnostima porodice. Ali, treba uvek imati u vidu da kućni ljubimci postaju članovi porodice onog trenutka kada ih usvojimo.

Pročitano 2131 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 03 April 2019 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Kućni ljubimci - za spokojan dom