Artnit

Subota, 21 Februar 2015 12:15

Crna roda - oprezna i plašljiva ptica Istaknut

Crna roda (Ciconia nigra) je kao i bela roda (Ciconia ciconia) jedina vrsta iz porodice roda (Ciconiidae) koja se gnezdi u Evropi. Živi u vlažnim i močvarnim, listopadnim nizijskim šumama, često u blizini močvara i manjih potoka u nekim delovima severne i istočne Evrope. Crne rode koje žive u Evropi su ptice selice, a one koje žive u južnim delovima Afrike stanarice. Veoma je oprezna i plašljiva i živi povučeno, uvek daleko od ljudskih naselja.

Crna roda je malo manja od bele rode, visoka oko 1 m, sa rasponom krila do 2 m, a teška je oko 3 kg. Mužjaci i ženke su identični po izgledu samo su mužjaci u proseku veći. Zavisno od ugla svetla njeno crno perje, kojim je pokrivena glava, vrat, gornji deo tela i prsti ima metalne, ljubičaste, zelene i bakrene prelive. Samo prsa, trbuh, donji deo krila blizu uz telo i donji deo repa su beli. Dug i kod korena debeo kljun, kao i koža oko očiju ima crvenu boju. Kod mužjaka je kljun neznatno savijen uvis, a kod ženke ravan. U vreme parenja kljun i noge menjaju boju, iz braon u intenzivnocrvenu. Na svojim dugim nogama ima plivače kožice, kao i bela roda.

U aprilu ili maju duboko u šumi, crna roda gradi srazmerno veliko gnezdo od granja visoko na stablu uz deblo ili na stenama. Ženka snese 4 do 5 jaja na kojima naizmenično sede oba roditelja. Ptići se izležu posle 28 do 30 dana. Ako u blizini gnezda nema dovoljno hrane, roditelji dnevno mogu preći i preko 30 km da je nađu. Roditelji im prvo hranu istresaju u kljun, a kada malo porastu, hranu im istresu u deo gnezda. Ptići postaju samostalni tek za oko 70 dana, a polno zreli posle druge ili treće godine života.

Za razliku od belih roda koje nemaju glasne žice i oglašavaju se klepetanjem kljuna, crne rode umeju da pevaju. Pošto se klone ljudi i retko se oglašavaju i teško primećuju.

Crna roda hoda sporo i stabilno po zemlji, a leti sa ispruženim vratom. Kožice na nogama joj pomažu da lakše nađe hranu dok gaca po mulju i blatu. Hrani se malim ribama, insektima, malim glodarima, raznim vodozemcima.

Kao i bele rode, crne rode su ptice selice i prezimljavaju u centralnoj Africi. One se vraćaju pre belih roda i ostaju duže, ponekad i do početka oktobra. Tokom svog prvog leta dosta mladih ostaje u Africi, ali se zbog parenja veći broj starijih vraća svake godine u Evropu.

Crna roda spada u ugrožene vrste ptica. Razlozi za njenu ugroženost su menjanje vodnog režima šuma, nestajanje vlažnih staništa i močvarnih područja, propadanje šaranskih ribnjaka, kao i lov i krivolov. U Srbiji je strogo zaštićena vrsta.

Pročitano 5263 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 24 Februar 2019 12:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Crna roda - oprezna i plašljiva ptica