Artnit

Sreda, 18 Februar 2015 12:27

Mala sova - najmanja evropska sova Istaknut

Mala sova (Glaucidium passerinum), poznata i po imenima vrapčarka ili mali ćuk pripada redu sova (Strigiformes), porodici pravih sova (Strigidae). Ona je najmanja vrsta sova u Evropi, malo veća od čvorka. Živi u srednjoj, severnoj Evropi i Sibiru. Naseljava tajge, četinarske šume ili mešovite šume sa dosta starog drveća i podrasta.

Osnovna boja mekog perja male sove je braon-siva sa tamnobelim tačkicama. Na okrugloj glavi bez uškica ima velike žute oči i kljun. Noge su kratke, rep dug nekoliko cm. Ženka je malo veća od mužjaka, dužine 17 do 19 cm i teška 67 do 77 g, a mužjak je dug 15 do 17 cm i težak 50 do 65 g.

Mala sova se gnezdi u napuštenim dupljama detlića. U aprilu ili maju ženka snese 3 do 7 jaja u razmaku od 2 dana, a inkubaciju započinje kada položi poslednje. Posle oko 28 dana se izležu ptići, dugi nekoliko cm, koji za nekoliko dana dobijaju crnkasto perje. Oni u gnezdu ostaju 5 nedelja, a osamostaljuju se sa oko 5 meseci starosti.

Mala sova se najviše oglašava u sumrak i svitanje. Mužjak peva sa vrhova drveća i veoma hrabro brani svoju teritoriju. Leti slično kao i detlić i najčešće lovi u sumrak. Hrani se uglavnom glodarima pacovima, leminzima i miševima, ali i manjim pticama, gušterima, šišmišima, ribama i pčelama, a zimi i drugim sovama. U dupljama drveća, kutijama za gnežđenje pravi često zalihe hrane, koje mogu biti važne za preživljavanje u toku zime.

Promenama u prirodnom staništu kao što su seča starih stabala, odumiranje šuma usled kiselih kiša, smanjenje broja detlića i povećanje broja šumskih sova, mala sova postaje ugrožena vrsta ptica.

Smatra se da u Srbiji danas živi samo 5 do 10 parova malih sova. Zato se ona nalazi na listi strogo zaštićenih vrsta ptica.

Pročitano 2288 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Mala sova - najmanja evropska sova