Artnit

Utorak, 08 Januar 2013 23:56

Simbolika gavrana Istaknut

Odilon Redon - Gavran Odilon Redon - Gavran

Gavran se smatra za misterioznu, magičnu pticu i za njega se vezuju i dobra i loša predskazanja. Simbolizam gavrana je veoma bogat i raznovrstan. Gavran često ostavlja loš utisak pre svega zato što je ptica lešinar i povezuje se sa smrću. Njegova inteligencija i prepoznatljiv glas povezivali su ga sa prevarom, a boja perja za mračne sile i zloslutna upozorenja. Ali, u simbolici ove tajanstvene i inteligentne ptice postoji još mnogo više nego što je smrt, mrak i razaranje. Gavran je i zaštitnik, učitelj, mudrac i tvorac.

Uprkos svojoj crnoj boji gavran je bio sunčana životinja za stare Grke i povezivan sa bogom Apolonom, koji je bio i bog svetlosti. Gavran je bio sveta ptica i Apolonov glasnik. Povezivan je i sa boginjom mudrosti Atinom. Prema jednoj legendi boginja Atina je zamenila gavrana, koji je bio njen mudri saradnik, sa sovom, zbog njegove brbljivosti.

Postoje i neke grčke i rimske legende o tome da je gavran bio nekad bele ili srebrne boje. O tome u I veku rimski pesnik Ovidije piše: "Ptica je nekada bila srebrne boje, sa tako snežnim perjem da bi bila jednako lepa kao bilo koji golub." Prema Ovidiju, gavranu su vrane savetovale da ne prenosi svom gospodaru Apolonu loše vesti, jer je vrana doživela sličnu sudbinu kada je špijunirala kćerke svog gospodara. "Moja kazna može poslužiti kao upozorenje... ne izazivati opasnost svojim pričama." rekla je vrana. Ali, gavran je ignorisao upozorenje i ponovio vraninu grešku. Apolon ga je kaznio i pretvorio njegovu sjajno belu boju perja u crnu.

U nordijskoj mitologiji gavran simbolizije mudrost. Nordijski vrhovni bog Odin je u pratnji imao četiti životinje, dva vuka i dva gavrana. Skandinavska legenda kaže da je on slao svako jutro dva gavrana, Hugina (razmišljanje) i Munina (pamćenje) koji su leteli po svetu i obaveštavali ga o svemu što se dešavalo. Odin je imao mnogo kćerki koje je mogao da pretvori u gavrane.

Za Kelte su gavrani bili simboli bitke i uništavanja, ali takođe i teških promena. Za gavrana su vezivali neka svoja božanstva. Morigan, boginja rata i smrti je u obliku gavrana letela iznad bojišta i pomagala svojim miljenicima tako što je njihove suparnike udarala krilima.

Stari Sloveni su poštovali boginju Moranu koja se smatrala i boginjom smrti. Ona je takođe dovođena u vezu sa gavranom, kao simbolom smrti.

Boja gavrana se pominje u hrišćanstvu, kada je Noa prvo poslao gavrana da potraži kopno posle potopa. Pošto se gavran nije vratio, kaže se da je Bog njegovo perje pretvorio u crno, a Noa je poslao goluba da obavi njegov posao. I otada gavran vuče lošu reputaciju da je protiv ljudi. Pozitivna činjenica za gavrana u Bibliji je da je hranio proroka Iliju koji se sakrivao od kralja Ahaba.

Na Srednjem istoku gavran se smatra za prljavu životinju, zato što se hrani strvinama. U kineskom mitu gavrani predstavljaju Sunce i njegove krugove.

Mit proizašao iz kulture Haida Indijanaca koji žive u Severnoj Americi govori o tome kako je gavran doneo Sunce u svet. Zato su Haide smatrale gavrana svetom pticom i poštovale ga.

Pročitano 50197 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 07 April 2019 11:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Simbolika gavrana