Artnit

Subota, 05 Januar 2013 23:40

Neke zanimljivosti o pticama Istaknut

Danas postoji preko 10 000 poznatih vrsta ptica. Više od polovine poznatih vrsta živi u tropskim šumama Južne Amerike, preko 3000. Antartik ima samo oko 65 različitih vrsta ptica.

Od 1800. godine 103 vrste ptica su nestale, a danas postoji više od 400 ugroženih vrsta. Glavni razlog je čovekovo zauzimanje njihove teritorije. Oblast u kojoj je nestalo najviše vrsta ptica su Havaji.

Čvorci i vrapci nisu živeli u Severnoj Americi skoro do kraja XIX veka. 1880. godine Eugene Scheifflin, doseljenik iz Njujorka doneo ih je iz Engleske i pustio ih u Central park. Želeo je da Americi predstavi ptice koje su opisane u delima Šekspira. Šekspir je pomenuo 49 vrsta ptica u svojim delima.

Slavni kompozitor Mocart je imao kućnog ljubimca, evropskog čvorka za koga se pričalo da je mogao da peva prvih nekoliko taktova njegovog klavirskog koncerta u G duru.

Dan Svetog Valentina, 14. februar se tradicionalno povezuje sa ljubavnicima, zato što se u srednjem veku verovalo da tog dana ptice počinju da se pare.

1784. godine Bendžamin Frenklin nije bio zadovoljan zato što je orao izabran kao simbol Amerike, a on je želeo da to bude ćurka.

Rimski imperator Julije Cezar je za bitke dresirao ptice lešinare da ubijaju golubove pismonoše njegovih neprijatelja.

Najslavniji golub u I svetskom ratu bio je Cher Ami koji je radio za američku vojsku kao veza. Njegovi podvizi uključuju i prenošenje 12 važnih poruka koje su spasile izgubljeni 77 bataljon u bici Argone. Golub je bio ranjen u grudi, ali je ipak preneo poruke. Cher Ami je odlikovan za svoju hrabrost.

Najslavniji golub u II svetskom ratu je bio Gi Joe koji je radio u američkoj službi golubova u Italiji. Njegov najvažniji podvig je spašavanje više od 1000 života u jednom italijanskom selu. Leteo je punih 20 minuta više od 30 kilometara da bi preneo poruku. Uručenjem poruke savezničkim snagama da su britanske snage, već zauzele selo sprečeno je bombardovanje sela koje je bilo planirano. Gi Joe je odlikovan za hrabrost.

Dugo se nije znalo da su ptice veoma osetljive na vibracije. Za vreme Drugog svetskog rata fazani u Engleskoj reagovali su na sirene i eksplozije bombi bežeći što dalje mogu.

1949. godine u Londonu, čvorci su stali na skazaljku Big Bena koja pokazuje minute, i zbog toga je poznati sat kasnio 4 i po minuta.

Novije istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da vrabaca ima više u siromašnijim krajevima, uglavnom zbog toga što u tim krajevima ima više starijih kuća koje su bolje za njihovo gnežđenje. Utvrđeno je da se ne gnezde u kućama koje su sagrađene posle 1986. godine ili kojima su krovovi popravljani.

Ptice koje žive u gradovima generalno imaju dozivanje koje je glasnije i višeg tonaliteta nego one koje žive u seoskim krajevima. Očigledno urbane ptice moraju da budu sigurne da će se njihovi pozivi čuti u gradskoj vrevi.

Žensko ime Penelope dolazi od grčke reči penelopeia, što znači patka.

Pročitano 8834 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 April 2019 10:36

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Neke zanimljivosti o pticama