Artnit

Nedelja, 09 Novembar 2014 13:09

Obična prepelica - ptica žitnih polja Istaknut

Obična prepelica (Coturnix coturnix) je najmanja ptica iz reda koka. Najčešće živi u plodnim ravnicama koje obiluju žitaricama i ravnicama sa livadama. Više hoda nego što leti i skriva se u zelenilu, tako da se retko može videti, ali njen krik može da se čuje na udaljenosti od oko pola kilometra.

Obična prepelica je duga oko 20 cm, sa rasponom krila od 32 do 35 cm, teška 95 do 150 g. Njeno perje je sitno, na gornjoj strani tela smeđe boje sa rđastožutim poprečnim i uzdužnim prugama, a na sredini trbuha žuto-bele boje. Preko očiju i niz vrat joj prelazi svetložuto-smeđa pruga. Mali, slab kljun je tamnosmeđe boje. Noge su niske, žuto-ružičaste, sa dugim prstima bez kandži. Krila su šiljasta i srazmerno duga. Rep je veoma kratak i zaobljen, a rđastožuta repna pera imaju bele i crne mrlje.

Po polovima i starosti obične prepelice se veoma malo razlikuju. Ženke su bleđih boja i manje su upadljive od mužjaka.

Obična prepelica hoda brzo i spretno, a pri svakom koraku uglavnom klima glavom. Leti brzo, naglo maše krilima i na mahove ubrzava let. Dobro su joj razvijena čula, naročito vid i sluh.

U septembru jata običnih prepelica kreću na dalek put preko Sredozemnog mora u severnu Afriku, gde provode zimu. U toku seobe jato leti iznad kopna, a kada počne da duva suprotni vetar izdiže se i leti iznad mora, i spušta na talase da se odmori. Ako naiđe oluja jato sleće na grebene i palube brodova, gde ostaje i po završetku oluje više dana. Kada jato stigne u Afriku naseljava se na strništa ili oranice na kojima su zasejane žitarice, a često i u stepama. Početkom proleća se postepeno vraća u domovinu.

Sezona parenja običnih prepelica je u maju i junu, a prepoznatljiva je po njihovom jasnom doviku. Mužjaci ne podnose druge mužjake u prisutstvu ženke prilikom parenja i nastoje da iz svog područja oteraju suparnike. Zato se bore na život i smrt, da bi sami vladali.

Ženka pravi gnezdo od trave na zemlji ispod grmlja, zaštićeno od grabljivaca. Ona obično iščeprka plitko udubljenje u zemlji u poljima sa mahunarkom ili pšenicom, gde izleže 6 do 18 belih ili svetlosmeđih jaja sa crnim pegama, na kojima leži od 16 do 20 dana. Dok ženka leži na jajima, mužjak traži drugu ženku za parenje, ne brinući za svoje potomstvo. Ženka veoma brine o svojim ptićima, a ponekad prihvata i ptiće koji su ostali bez majke. Nakon 3 nedelje, ptići postaju samostalni i znaju da lete.

Prirodni neprijatelji obične prepelice su lisice, tvorovi, lasice, kune, mačke i mnoge ptice grabljivice. Ugrožene su i zbog lova na njih.

Pročitano 3063 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Februar 2019 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Obična prepelica - ptica žitnih polja