Artnit

Nedelja, 16 Decembar 2012 22:44

Čavka - spretna i živahna ptica Istaknut

Čavka je jedna od najmanjih ptica iz porodice vrana. Živi u Evropi, zapadnoj Aziji, severnoj Africi, a naselile su se i u severozapadne delove Severne Amerike, verovatno odmarajući se na brodovima. One uglavnom nastanjuju poljoprivredne predele, ali ih možemo videti i u gradovima.

Čavke su prepoznatljive po perju crno-sive boje, svetlijem trbuhu i belim šarama. U prvoj godini života imaju plave oči, a boja se postepeno menja u braonkastu, a zatim vremenom prelazi u svetlo sivu. Dužine su oko 30-34 santimetara. Mužjak i ženka izgledaju isto.

Čavka se prvobitno zvala "kašalj", a ime je dobila po svom oglašavanju. Ona takođe, ispušta glasove koji zvuče kao reč džek, i tako se i naziva na engleskom jeziku - jackdaw. U nekim kulturama veruje se da čavka na krovu predskazuje dolazak gostiju, a u nekim da je loš znak.

Čavka je simpatična ptica, vedra, živahna, spretna i tolerantna prema ljudima, zna da se šepuri na zabavan način. Čavke su radoznale i inteligentne ptice. Lete u parovima ili jatima. Jato je veoma jedinstveno, ali uočljiva je i podela na parove. U njemu postoji stroga hijerarhija i često se dešava da unutar jata dođe do milosrdnih ubistava bolesnih ili povređenih ptica. Jata kruže visoko, praveći petlje i izvodeći akrobatske bravure. Posebno u jesen uočljivi su masovni letovi sa približavanjem mraka, i bučno, glasno "kevtanje" u sumrak.

Čavke su ptice pevačice, mada mi to obično ne mislimo tako. One imaju složen vokalni sistem komunikacije. Mužjak peva kada je sam, na grani ili dok leti. Ali, "čavrljajuća" pesma čavke je mirna i složena i traje više minuta. Funkcije i značenje zova i pesme čavke nisu još uvek objašnjene. Zabeleženo je da pripitomljene čavke mogu dobro da imitiraju, pa čak i ljudski govor. Ova imitacija nije poznata kod čavki koje žive u prirodi, i niko ne zna zašto je to tako.

Mužjak i ženka se uparuju još u prvoj godini života, ali se ne pare još godinu dana. Postoji period zbližavanja i udvaranja i oni sede vrlo blizu jedno drugom. Partneri se maze glavama i kljunovima i mužjak hrani ženku. Par ostaje vezan tokom celog života. Raskid para može da se desi, ali uglavnom kada su ptice mlade. Kako je par čavki sve duže zajedno, vremenom njihova veza postaje jača. "Razvod" je skup. "Razvedene ptice" gube svoje gnezdo i status u jatu. Bigamija u kojoj mužjak može da ima dve ženke dešava se povremeno.

Čavke se pare u gnezdu. Dok ženka leži u gnezdu mužjak je stalno čuva. On to čini da bi se zaštitio od suparnika koji bi mogao da mu preotme ženku. Mužjak će morati da radi naporno više nedelja da bi odgajao mlade. Ženka izleže 4-6 jaja, mladunci se izležu posle 18 dana, a napuštaju gnezdo posle pet nedelja. Mladunce hrane i brinu o njima i mužjak i ženka.

Čavke se mogu gnezditi kada imaju godinu dana, ali većina parova počinje da se gnezdi u toku druge godine. Gnezdo je obično u rupi drveta, zgrade ili litice. Više parova čavki može da koristi rupe koje su blizu, formirajući tako koloniju. Čavke preuzimaju stara gnezda drugih ptica ili prave svoja. Mužjak i ženka prave zajedno gnezdo. Prvo sakupljaju duge grančice i tako formiraju osnovu gnezda, a zatim dodaju manje grančice. Gnezdo oivičavaju sa travom, zemljom i drugim materijalom. Par najčešće pravi jedno otvoreno gnezdo koje može da ima i krov.

Čavke se hrane insektima, crvima i miševima, a ponekad i žabama, puževima, mravima, moljcima, leptirima, bubama. Hrane se i semenjem, bobičastim plodovima i voćem. Njihova jaja povremeno kradu pacovi, domaće mačke, veverice, ali i druge čavke. Čavke postaju hrana lisicama i mačkama.

Pročitano 10179 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 30 Juni 2013 20:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Čavka - spretna i živahna ptica