Artnit

Ponedeljak, 02 Juni 2014 15:41

Paun - ptica raskošnog perja Istaknut

Jedna od najlepših ptica je paun, koji se ističe perjem jarkih boja. Mužjaci paunovi su najpoznatiji po veličanstvenoj predstavi koju izvode šireći rep u raskošnu lepezu, kada se udvaraju ženkama. Paunovi obično žive u šumama, a danas sve češće i u naseljenim mestima, gde ulepšavaju dvorišta, vrtove i parkove.

Paunovi su rod ptica koji potiče iz Azije i pripada porodici fazana. Ovaj rod se deli na dve vrste: indijski (Pavo cristatus) i zeleni paun (Pavo muticus).

Mužjaci i ženke pauna se dosta razlikuju po boji i konstituciji.

Odrasli mužjak pauna dostiže i do 2 m u dužini, u visinu od 86 do 130 cm, a težinu između 3 i 6 kg. On ima malu glavu, dug vrat, kratka krila i visoke noge. Rep je dug, raskošan sa mnoštvom plavo-zelenog ili zelenog perja, dužine preko 3 m, ukrašenih šarom u obliku oka. Mnoštvo boja koje se vide, kada se posmatra rep posledica su odbijanja svetlosti od vlaknaste strukture perja. Mužjak najčešće širi rep kada se udvara ženki ili kada lovi, da bi zaslepeo plen. Za vreme udvaranja glasno klikće, širi rep u lepezu, trese rep, pri čemu šušti, i kao da pleše. Što je rep veći i lepši, udvarač ima veće šanse za uspeh. Ženka obično bira mužjaka čija predstava joj se najviše svidi.

Ženka je neugledna, a njen jedini ukras je kresta na glavi. Rep je kratak, sa zelenim, braon ili sivim perjem. Najčešće širi rep kada štiti mlade ili kada pokušava da se pokaže pred drugom ženkom.

Paun je polno zreo u drugoj godini. Ženka gradi gnezdo na tlu. Ona snese 4 do 6 jaja, na kojima leži 4 nedelje, a kada se mladi izlegu, o njima računa vodi i ne napušta ih, čak i kada se nađe u smrtnoj opasnosti. Sa 8 meseci mladi počinju samostalan život.

Mladim mužjacima rep počinje da raste, otprilike 8 meseci nakon što se izlegu. Pravo perje, koje krasi odraslog mužjaka dobija kada napuni 4 godine.

Paun je društvena ptica i nekoliko njih živi u zajednicama. Najčešća zajednica se sastoji od jednog mužjaka i 3 do 5 ženki. Jedan paun može da ima i 5 ženki, koje mu za godinu dana mogu doneti 25 potomaka.

Paunovi su aktivni od ranog jutra, a u prvi sumrak odlaze na spavanje. Najčešće rašire krila da bi stigli do grane ili se polako popnu na neko visoko stablo, gde će provesti noć. Ispuštaju duge i piskave zvuke, a njihov zov se razleže kroz noć sve dok ne krenu da traže hranu.

Kada se nađu u opasnosti, paunovi trče brzo, obično jedan iza drugoga. Dug rep, izgleda da pauna ne usporava u kretanju, ali mu malo smeta prilikom uzletanja. Međutim, kada se nađe u vazduhu, leti brzo.

Paunovi se hrane biljkama, laticama cveća, semenkama, zrnevljem, mekanim korenjem, miševima, gušterima, manjim zmijama i insektima. Divlji paunovi jedu zmije otrovnice pošto ih usmrte udarcima nogu i krila.

Pročitano 30885 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Paun - ptica raskošnog perja