Odštampajte ovu stranicu
Petak, 23 Maj 2014 16:31

Obična crvenperka - ptica crvenog repa Istaknut

Obična crvenperka (Phoenicurus phoenicurus) najčešće nastanjuje šumska područja, posebno stare hrastove šume, a u gradovima parkove i velike vrtove. Ova mala plašljiva živahna ptica je stalno u pokretu i leprša svojim karakterisičnim narandžasto-crvenim repom.

Obična crvenperka je pepeljastosiva, na trbuhu beličasta, a repna pera osim oba srednja tamnobraon pera, su naranđasto-crvena. Ženke i jednogodišnji mužjaci su uglavnom tamnosivi. Narandžasto-crveni rep, po kome su i druge vrste crvenperke dobile svoje ime, među evropskim pticama, ima samo crna crvenperka (Phoenicurus ochrurus).

Po mnogim svojim navikama i ponašanju obična crvenperka je slična sa evropskim crvendaćem. Ona ima isti oblik tela i cvrkutanje, slične je dužine od 13 do 15 cm, ali je malo tanja i lakša, težine 11 do 23 g.

Obične crvenperke su ptice selice. Zimu provode u Africi između Sahare i Ekvatora, a u Evropu se vraćaju u martu i aprilu. Prvo stižu mužjaci, a za nekoliko dana i ženke, i naseljevaju se na isto mesto gde su i ranije podizale potomstvo.

Crvenperke se pare u maju. Mužjak se udvara na razne načine i pokušava da privuče ženku. On čuči sa podignutim krilima ili podiže rep da bi prikazao svoje svetlonarandžasto perje. Na kraju će ženka spuštanjem na ili blizu mogućih rupa za gnezdo pokazati potencijalno mesto za gnezdo.

Gnezdo se obično postavlja 1 do 6 m iznad zemlje - u rupi u drvetu, na starom panju, među stenama, ili u zidu zgrade. Napravljeno je labavo, od trave, korena, mahovine i drugog rastinja, oivičeno kosom i perjem.

Ženka nosi od 5 do 7 belih jaja, a ptići se izležu nakon 12 do 14 dana. Ptići ostaju u gnezdu oko 12 do 15 dana pre nego što dobiju perje, i zavise od roditelja još 10 do 14 dana nakon napuštanja gnezda. Oba roditelja brinu o svom podmlatku, leže na jajima, hrane mlade, a u slučaju opasnosti hrabro se bore da odvrate neprijatelja od njih. Ptići prerano napuštaju svoje gnezdo i često su plen grabljivica, ali veoma brzo postaju samostalni i veoma spretni. Čim se uvere da su ptići dovoljno samostalni ženka počinje sa nošenjem jaja za novo leglo.

Obična crvenperka je veoma spretna i hitra, kada skače i leti. Na zemlju retko sleće, a kada sleti zadržava se kratko.

U proleće i leto može da se čuje neobična pesma mužjaka, slična pesmi crvendaća na početku, ali kasnije podseća na gužvanje ili škripanje.

Obična crvenperka se najviše hrani insektima, muvama i leptirima, koje uglavnom hvata u letu. Hrani se i semenkama, voćem i bobicama.

Pročitano 21036 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 20 Avgust 2019 10:34
Stefan Tanasijević

Najnovije: