Artnit

Utorak, 11 Februar 2014 17:08

Gačac - sakupljač hrane Istaknut

Aleksej Savrasov - Gačci se vraćaju Aleksej Savrasov - Gačci se vraćaju

Gačac je krupna crna ptica sa svetlim kljunom koja pripada porodici vrana. Često se naziva vrana gačac ili crna vrana, i ljudi ga poistovećuju sa gavranom. Rasprostranjen je u velikom delu Evrope i velikom delu centralne Azije. U gradovima se gnezdi na drveću, u parkovima i bulevarima.

Latinsko ime Corvus frugilegus gačcu je dao Karl Line 1758. godine, i znači sakupljač hrane.

Perje gačca je crno sa metalik sjajem. Rep ima klinast oblik, kljun je dug i oštar, a prsti su vidno skupljeni. Dug je oko 47 santimetara i težak 337 do 531 grama.

Gačci pripadaju redu ptica pevačica. Kao vrane, gavrani i čavke, ne pevaju lepo kao senice, zebe ili drozdovi. Ljudima ponekad smeta njihovo učestalo graktanje.

Gačci se gnezde u manjim ili većim kolonijama jednom godišnje. U martu grade nova ili obnavljaju stara gnezda na vrhovima krošanja listopadnog ili četinarskog drveća. Parovi prave gnezda jedno do drugog, a na drvetu ih ponekad ima toliko koliko na njega može stati. Parovi se međusobno "svađaju" oko materijala i jedni drugima kradu materijal. Neki parovi se čak usele i u tuđe izgrađeno gnezdo, tako da taj par mora ponovo da gradi gnezdo. Njihova gnezda, od grančica i sličnih materijala su veoma stabilna i koriste ih vrste ptica koje same ne znaju da ih naprave, kao što su sova utina, vetruška ili soko lastavičar.

U periodu gnežđenja mužjaci se udvaraju ženkama. Danima se čuje dreka i galama, koja kratko prestaje u fazi nošenja jaja. Ženka snese 4 do 5 bledozelenih jaja sa pepeljastosivim i tamnim tačkama. Ptići se izležu posle 2 do 3 nedelje. Graja se javlja ponovo, jer svaki ptić traži da ga roditelji nahrane. Ptići napuštaju gnezdo za oko mesec dana.

Zabeleženo je da gačci u zarobljeništvu, kada se suoče sa problemima koriste alate da bi ostvarili svoj cilj. Tako je, na primer u eksperimentu na Univerzitetu u Kembridžu gačac naučio da ubacuje kamenčiće u cev, kako bi podigao nivo vode i dohvatio crva.

Gačac je svaštojed. Hranu najčešće traži na oranicama, travnatim staništima, ili deponijama. Uglavnom se hrani insektima i njihovim larvama, malim glodarima, semenjem i plodovima biljaka, kao i strvinom i ostacima sa čovekove trpeze.

Zbog preuveličavanja štete i potpunog zanemarivanja koristi koju donose u mnogim zemljama Evrope gačci su dugo vremena sistematski uništavani, što je dovelo do velikog pada njihove populacije.

Pročitano 4459 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 17 Januar 2019 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Urbane životinje Gačac - sakupljač hrane