Artnit

Urbane životinje

Subota, 19 Maj 2018 10:52

Neke zanimljivosti o gugutkama

Gugutke potiču sa Bliskog istoka, a njihovo širenje u evropske zemlje počelo je pre 1930. godine s područja Turske, odakle su se brzo proširile, pre svega zbog osipanja mladih koji odlaze i preko 600 kilometara od mesta gde su rođeni. Žive u svim tipovima staništa, šumama, parkovima, voćnjacima, vrtovima, a često se mogu videti oko gradova i sela. Iako se uglavnom viđaju same ili u parovima, mogu formirati jata tamo gde ima dosta hrane. Oglašavaju se prepoznatljivim gugutanjem, po kojem su i dobile ime gugutka.

Sreda, 16 Maj 2018 11:05

Labud grbac - crvenokljuni labud

Labud grbac (Cygnus olor) ili crvenokljuni labud je vrsta labuda, koja se od ostalih vrsta labudova razlikuje po velikoj savijenosti vrata i često se sreće u blizini ljudi. Danju je aktivan i većinu vremena provodi u vodi. Najviše je naseljen u severnoj i centralnoj Evropi, Maloj Aziji i centralnoj Aziji.

Sreda, 02 Maj 2018 11:06

Zelentarka - zelendur

Zelentarka (Chloris chloris), poznata i po nazivima zelendur i kringlov je mala ptica pevačica iz porodice zeba (Fringillidae). Rasprostranjena je širom Evrope, severne Afrike i jugozapadne Azije, a veštački je naseljena u Australiji i na Novom Zelandu. Uglavnom je stanarica, ali neke najsevernije populacije migriraju dalje na jug. Obično nastanjuje ivice šuma, raštrkano drveće i grmlje, parkove, njive, voćnjake i vrtove.

Subota, 28 April 2018 10:48

Jelova senica - najmanja vrsta senice

Jelova senica (Parus Peripatus ater) je najmanja od svih vrsta senica. Ona favorizuje četinarske šume, iako živi i u mešovitim šumama, parkovima i vrtovima gde ima odgovarajućih četinara, kao što su na primer smreka, jela, ariš, bor. Češće se čuje nego što se vidi. Ima značajan repertoar poziva i pesama koje su uglavnom slične velikim senicama, iako je njihov glas tanji i snažniji od njihovih većih rođaka.

Utorak, 24 April 2018 10:56

Bela pliska - mala vodena ptica

Bela pliska (Motacilla alba) je mala ptica iz porodice pliski (Motacillidae). Naseljava veći deo Evrope, Aziju i delove severne Afrike u koje migrira tokom zime. Uglavnom je vodena ptica i preferira staništa blizu vode, kao što su obale reka, potoka, ivice jezera ili drugih vodenih staništa, a prisutna je i u ljudskim naseljima. Prepoznatljiva je po crno-belom perju i pomeranju repa gore-dole.

Pošli smo natrag, Glupi između nas, kroz špalir raskevtalih pasa. Znao sam zašto želim tog psa. Bilo je besramno jasno, ali nisam to mogao da kažem dečaku. Ne bi mi bilo prijatno. Ali mogao sam da kažem sebi. Umoran sam bio od poraza i neuspeha. Bio sam gladan pobede. Imao sam pedeset pet godina i nigde pobede na vidiku, čak ni borbe. Ni moji neprijatelji nisu više bili zainteresobani za sukob.

Subota, 14 April 2018 10:48

Afrička vrana - šarena vrana

Afrička vrana (Corvus albus), poznata i po nazivu šarena vrana je široko rasprostranjena vrsta afričkih ptica u rodu vrana. Neki ornitolozi je smatraju jednom vrstom malog gavrana. Živi u južnoj Africi u savanama, ali se najčešće sreće u blizini gradova i sela.

Petak, 13 April 2018 10:42

Frida Kalo i majmuni

U meksičkoj mitologiji, majmuni su simboli požude, ali ih je meksička slikarka Frida Kalo na svojim slikama predstavljala kao nežne i zaštitne simbole. Njeni kućni ljubimci su bili pauk majmuni Fulang-Čang i Caimito del Guayabal. Ova vrsta majmuna živi u tropskim šumama Srednje i Južne Amerike, od južnog Meksika do Brazila i prepoznaje se po nesrazmerno dugim udovima i dugom repu.

Trstenjak cvrkutić (Acrocephalus scirpaceus) je ptica pevačica iz roda Acrocephalus. Živi u Evropi u umerenoj zapadnoj Aziji, a pošto je migratorna ptica zimuje u podsaharskoj Africi. Naseljava uglavnom vodena staništa obrasla trskom (bare, močvare, ribnjake i reke) u ravničarskim predelima, a ređe živi u drugoj vegetaciji u sušnim staništima.

Ponedeljak, 02 April 2018 11:18

Piljak - gradska lasta

Piljak (Delichon urbica) je mala ptica selica iz porodice lastavica (Hirundinidae), reda vrapčarki (Passeriformes). Poznat je po imenu gradska lasta. Manji je od seoske laste, a za razliku od nje ima plitko rašljast rep i leti na većim visinama i češće lebdi u vazduhu. Približno deli areal sa seoskom lastom i nastanjuje otvorene predele i svetle šumarke u blizini naselja, a povremeno se gnezdi i po liticama u planinskim krajevima.

Vi ste ovde: Home Urbane životinje