Artnit

Nedelja, 25 Avgust 2013 16:57

Nika sa Samotrake Istaknut

Statua Nike sa grčkog ostrva Samotrake, nepoznatog autora je značajno delo iz helenističkog perioda. Podignuta je oko 200-190. godine pre nove ere u slavu zajedničke pomorske pobede Pergama, Rimljana i Rodosa nad sirijskim vladarom Antiohom III. Smatra se za najveće remek-delo helenističke skulpture. Danas se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Statua Nike sa Samotrake je visoka 2,4 metra i modelovana je u mermeru. Nekada je stajala na postolju u obliku brodskog pramca na grčkom ostrvu Samotraki, gde je i pronađena 1863. godine.

U spletu nabora draperije je prikazana krilata boginja pobede i trijumfa iz grčke mitologije, Nika u trenutku kada sleće na pramac broda. Njena ogromna krila su raširena i ona delom lebdi u vazduhu podržavana snažnim vetrom s lica, nasuprot kome se kreće. Nevidljiva vazdušna sila koja nadolazi postaje opipljiva stvarnost. Ona drži u ravnoteži pokret figure unapred, i uobličava svaki nabor veoma žive draperije. Između statue i prostora koji je obavija stvorena je aktivna međuzavisnost kakva dotle nije viđena, niti će se videti, sve do vajarstva baroka u XVII veku.

Dinamičnost kompozicije statue je pojačana iskorakom desne noge, pokretom leve noge i krilima koja su ostala pozadi. Dinamična površina statue je stvorena masivnim naborima koji vijugaju preko celog tela i naglašavaju komplikovani pokret. Obradom površine prikazani su: mekoća tela, lepršavost i tananost tkanine. Takvom obradom se potpuno negira tvrdoća materijala i statičnost statue, i ona dobija osobenu živost. Neznatni tragovi boje stavljene na beli mermer su još očuvani, što govori o nekadašnjem koloritu statue.

Statua Nike sa Samotrake je bila često uzor za modelovanje statua Nike i rimske Viktorije. Njene kopije nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta. Originalnoj statui u muzeju Luvr u Parizu nedostaje glava, a levo krilo, desna strana grudi i postolje su novi.

Pročitano 12877 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 Maj 2019 11:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Nika sa Samotrake