Artnit

Četvrtak, 11 Juli 2013 21:01

Plesačica pod velom Istaknut

U helenističkom vajarstvu statuete malih dimenzija su rađene za privatne vlasnike i sakupljane su isto kao što su pre toga bile sakupljane vaze. Odlikuju se slobodom mašte kakva se retko nalazi u delima većih razmera. Poznata je bronzana statueta Plesačice pod velom iz oko 200. godine pre nove ere, visine 21,50 santimetara, koja verovatno potiče iz grada Aleksandrije u Egiptu. Ova statueta je zaostavština Waltera C. Bakera i danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Statueta Plesačice pod velom otkriva svoju zanosnu lepotu u prostoru, i kao senka tajanstveno skriva, ali i malo otkriva smeli obris njene vijugave figure. Kompleksno kretanje plesačice se prenosi isključivo putem interakcije tela sa nekoliko slojeva haljine. Njen smeli spiralni pokret, pojačan dijagonalnim naborima draperije, čini da je figura zanimljiva da se gleda sa svih strana, što praktično primorava posmatrača da okreće statuetu u rukama. Desna ruka se pojavljuje iznad haljine, a leva ruka čvrsto povlači i skuplja nabore haljine kreirajući izražen horizontalan prostor. Desna ruka graciozno savijena u laktu proteže se koso naviše preko ramena i uokviruje lice. Na taj način ruka vodi pogled kroz fluentne linije koje otkrivaju oblik grudi i stvaraju nabore na velu. Lice je pokriveno slojevima velova, i primetno je na ivici ispod kose i otvora za oči. Prodorne oči gledaju zavodljivo ispod podlaktice i daju nagoveštaje emocija koje ispunjavaju njen nastup. Desna noga na kojoj je protkana papuča ukazuje na pokret.

Na statueti Plesačice pod velom prikazana je neobična i bogata igra ispupčenih i udubljenih oblika. Veoma je zanimljiva suprotnost između kompaktne siluete i pokretljivoga tela koje se krije u njoj. Plesačica je identifikovana kao jedan od profesionalnih zabavljača, kombinacija pantomimičarke i plesačice po čemu je kosmopolitski grad Aleksandrija bio poznat u antičko doba.

Iako visoka samo 21,50 santimetara statueta Plesačice pod velom iluzorno zauzima prostor, kao velika mermerna statua Nike koja krasi vrhove stepenica muzeja Luvr u Parizu. Umetnik je stvorio dubinu prostora i mase za malu statuetu tako što njeni posmatrači zamišljaju ono što oči ne mogu da vide. Na ovaj način umetnik je vizuelno predstavio plesačicu tako da inspiriše posmatrača da gleda iznad fizičkih elemenata statuete, oblika i mase.

Pročitano 3278 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 15 Maj 2019 11:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Plesačica pod velom