Artnit

Utorak, 04 Juni 2013 19:58

Le Korbizije - Kapela Notr Dam Istaknut

Šarl Eduar Žanre Gri, poznat kao Le Korbizije je jedan od najuticajnijih arhitekata moderne umetnosti. Kapela Notr Dam izgrađena od 1950. do 1954. godine je njegovo remek-delo i jedinstven primer potpuno nove crkvene umetnosti XX veka. Nalazi se na brdu iznad sela Ronšan blizu Pariza, i poslednja je od mnogih kapela koje su postojale na ovom mestu. Prethodna kapela je uništena u Drugom svetskom ratu, a veliki deo njenog kamena je korišćen za zidove kapele Notr Dam. Korbizijeva kapela je kapela hodočasnika, mada je mnogo više posećuju "hodočasnici arhitekture".

Le Korbizije raskida sve veze sa šemama funkcionalnog racionalizma da bi kreirao ovo mesto predviđeno za molitve. U kapelu, veličine 25 x 15 metara, može da stane najviše 250 osoba. Za velika hodočašća izgrađeni su oltar i propovedaonica pod vedrim nebom.

Zaobljenim formama i originalnim krovom, kapela podseća na ogromnu skulpturu postavljenu u prirodi. Krov, izuzetne konstrukcije, daje celoj kapeli izgled pečurke. Sam Le Korbizije je tvrdio da je bio inspirisan oblikom rakove ljušture. Interesovanje za prirodne forme govori o njegovom arhitektonskom geniju koji je bio u stanju da se udalji od strogih stambenih formi da bi stvarao sugestivne i poetične radove kao što je bio ovaj.

Kapela nema glavnu fasadu, već svaka njena strana ima svoj vlastiti profil. Zakrivljeni zidovi i tavanica obrazuju enterijer koji ostavlja utisak drevnog i primitivnog kultnog mesta. Zidovi su beli, betonska tavanica siva, podovi od betona i kamena, a klupe drvene. Iznad oltara istočni zid je isečen sa nekoliko prozorskih otvora i jednim većim prozorom sa siluetom Madone i deteta. Tri tornja na kapeli služe isključivo za dovod svetla na oltar. Slaba svetlost prolazi kroz nesimetrično raspoređene i nejednake prozore prekrivene providnim staklom, a na nekim mestima i obojenim staklom. Le Korbizije smatra da je ovaj oblik osvetljenja povezan sa starim arhitektonskim idejama, posebno romanike i gotike. Tako ovde nema vitraža, a kroz ovo staklo se mogu videti oblaci, pomeranje lišća, pa čak i prolaznici.

Mnoge kritičare je kapela Notr dam podsećala na umetnost Pabla Pikasa. Le Korbizije nije osporavao izvesnu sličnost i kazao je: "Apstraktna umetnost, koja danas po svemu s pravom izaziva žestoke prepirke, uzrok je što Ronšan i postoji." Danas je ova kapela simbol savremene arhitekture koja inspiraciju nalazi u primitivnoj umetnosti, ali i ekspresivnog spoljašnjeg izgleda koji je u kontrastima sa spiritualnim duhom unutrašnjeg prostora.

Pročitano 9134 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 06 Juli 2013 19:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Le Korbizije - Kapela Notr Dam