Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 10 Februar 2021 11:23

Fransoa Baroa - Kleopatra umire Istaknut

Jedan od predstavnika kasnobarokne francuske skulpture u doba Luja XIV, Fransoa Baroa primljen je u Kraljevsku akademiju za slikarstvo i skulpturu na osnovu bele mermerne skulpture Kleopatra umire 30. oktobra 1700. godine. On je tragičnu istorijsku epizodu transformisao u senzualnu i sladostrasnu sliku. Danas se ova skulptura nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Pri stvaranju skulpture Kleopatra umire Fransoa Baroa je verovatno imao na umu klasičnu statuu Napuštena Arijadna kojoj su se divili još od renesanse i koja se u to vreme smatrala predstavljanjem Kleopatre. Odlivak originala u Vatikanu, za Franciska I je napravio italijanski umetnik, arhitekta i dekorater, Frančesko Primatičo koji je radio na francuskom dvoru.

Na skulpturi Kleopatra umire prikazana je malaksala polugola kraljica koja napola leži na krevetu, poduprta jastukom i levom rukom. Njena naborana odeća, sa pletenicama i metalnim remenom, skliznula je i otkrila grudi, a deo vela joj se prilepio za golo rame. U desnoj ruci drži malu zmiju koja se uvija. Opušteno levo rame, glava koja visi unazad i oči koje gledaju u nebo izražavaju pomalo ekstatičan bol.

Pročitano 1618 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci